19.yy sanatında çeşitlilik, ilerlemeler ve geriye dönüşler vardır. Arka 19.yy sanatında çeşitlilik, ilerlemeler ve geriye dönüşler vardır. Arka arkaya kısa sürelerle sanatta yenilikler görülür. Koleksiyoncular, sanatçılar ve yazarlar 15.yy İtalyan sanatına ilgi duyarlar. İngiltere'de Bir gurup doğanın yalın ve dürüst bir şekilde verilmesinden yanadır. Resimlerde parlaklığa ve ayrıntılarda yalınlığa dikkat ederler. Bu grubun sanatı Arts and Crafts hareketini de yakından etkilemiştir.
Bu akımın özü; mimaride, iklim koşullarına, yörede var olan malzeme Bu akımın özü; mimaride, iklim koşullarına, yörede var olan malzeme ve becerilere dayanan geleneksel yerel tasarımların değerinin anlaşılması anlamına geliyordu. Akım, yöresel işçiliğin, yapım tekniklerinin, bezeme ögelerinin kullanımını özendiriyor; gotik ile Yunan-Roma klasikciliği gibi “uluslararası” üslupların izlenmesinin gerekmediğini ileri sürüyor ve makine üretiminin sunduğu çeşitliliğin zaaflarından yararlanan seri üretim “sahtekar” tasarımların makineye bağımlılığına karşı çıkıyorlardı.
Endüstri devrimi sonucu tekstilde ve makine kullanımındaki Endüstri devrimi sonucu tekstilde ve makine kullanımındaki gelişmelerle geleneksel yöntemlerle atölyelerdeki zanaatkar çalışmaların yerini daha geniş atölyeler alır. Sanat ve zanaatı birleştirme çabaları zanaatçılara da iş imkanı sağlamıştır. İngiliz zanaatçıları tek parça üretimden kopmamış, üretimi arttırmak için dışarıdan sanatçı getirmişlerdir. Arts and Crafts hareketi İngiltere'de Ortaçağ zanaat geleneğini canlandırmaya çalışımıştır. Hareketin önderi William Moris’tir
Art Nouveau; Art Nouveau; Genç Üslup (jungendstil) Modern Üslup Glasgow Üslubu Yeni Sanat Özgür Üslup (stil liberty)
Art Nouveau’nun savunucuları, endüstriyel teknolojilerin ve yeni malzemelerin sunduğu olanaklardan yararlanarak ve bunları özenli bir işçilik ile birleştirerek güzelliği yakalamayı amaçlamışlardır. Sonuç olarak ; Mimari+Mobilya+Bezemenin
şaşılacak uyumunu elde etmişlerdir.
Art Nouveau’nun özü; Art Nouveau’nun özü; -Duyumsal çizgiler, -Belli belirsiz hafif, uçuşan, yumuşak kıvırcık saçlı kadınsı figürler, -Akıcı hareketler, -Bitkisel eğriler ve söğüt yaprakları, -Kıvrılan dalgalar ve uçuşan duman gibi ögelerin yanında, -Denetimli çizgiler,geometrik ayrıntılar, renkli yeni biçimlerle tanımlanabilir.
Art nouveau en parlak dönemini 1890-1914 yılları arasında yaşamıştır. Art nouveau en parlak dönemini 1890-1914 yılları arasında yaşamıştır. 18. Yüzyılın sonlarındaki Sanayi Devrim’inin yarattığı kökten değişim, mimarlık, iç mekan tasarımı, mobilya ve dokuma, cam, elektrikli aydınlatma ve demir, çelik seramik gibi yeni malzemeleriyle modern çağı başlattı. Ama maliyeti yüksek ve yoğun el emeğiyle yaratılan bir mimari ortaya çıktı. Bu akım yaklaşık 25 yıl sürmüş ancak Avrupa’da derin izler bırakmıştır.
Casa Mila (1905-1919) Casa Mila (1905-1919) mimar Antonio Gaudi
Meşrutiyet caddesi no: 23 Beyoğlu
Do'stlaringiz bilan baham: |