1. Xizmat muvaffaqiyat kaliti bo‘lishi uchun nima qilish zarur?


Download 56.67 Kb.
Sana07.10.2022
Hajmi56.67 Kb.
#833330
Bog'liq
restaron ishi 2022
614-20 Bahodirov B, Komp Tashkil etilishi 614 20 Bahodirov B, K. P. Abduraxmanov, V. S. Xamidov, M. F. Raxmatullaeva Ma’ruza r-hozir.org, 1654513339, chizmachilik-mustaqil-ish(1), diffirinsial 4.Dilshod, 3-mavzu, Лаборатория 3, ruxsatnoma (1) (1), Маркетинг асосий элментлари, МОСЛАШУВ ДАФТАРИ қисқартирилгани, 2 5386756787326162697, 2 5386756787326162697, Sug\'urta1, Sug\'urta1

1.Xizmat muvaffaqiyat kaliti bo‘lishi uchun nima qilish zarur?
A) kafolatlar, xodimlarga servis xizmatlari bo‘yicha tizimli ravishda ta’lim berishni amalga oshirish
B) iste’molchilarni rag‘batlantirish
C) sifatli hujjatlashtirish
D) moliyaviy kafolatlar
ANSWER: A
2.«Taomnoma» so`zi qaysi so`zdan kelib chiqqan va nima ma`noni anglatadi?
A) Fransuzcha «tet» – «Nonushta, tushlik, kechki ovqatlar jadvali»
B) Nemischa «tet» – «Nonushta, tushlik, kechki ovqatlar jadvali»
C) Fransuzcha «Menyu» – «Nonushta, tushlik, kechki ovqatlar jadvali»
D) Ruscha «Menyu» – «Nonushta, tushlik, kechki ovqatlar jadvali»
3.Kuchli spirtli ichimliklarga nimalar kiradi?
A) Aroq, viski, rom, konyak
B) Aroq, pivo, konyak,rom
C) Pivo, vino, viski, rom
D) Vino, rom, konyak, pivo
4.Dunyo bo’yicha eng ko’p foydalaniladigan ovqatlanish tizimi qaysi?
A) bed & breakfast
B) full board
C) all inclusive
D) hammasi to‘g‘ri
5. Taqdim etilgan mahsulotlardan qaysi turdagi mahsulotlar o'z ishlab chiqarish (umumiy ovqatlanish korxonasi) mahsulotlariga tegishli?
A) salat, kofe, choy
B) shokolad, kofe, choy
C) viskiy, kofe, choy
D) hammasi to‘g‘ri
6. Oshpazlik mahsulotlari, taomlar, ularni tayyorlash va ishlatish, shuningdek, yangi korxonalar va xizmat ko'rsatishning ilg'or shakllari haqidagi bilimlarni targ'ib qilish ……orqali amalga oshiriladi?
A) Ta'lim
B) Umumiy ovqatlanish korxonasi
C) Barlar
D) Restoranlar
7. Taqdim etilgan guruhlardan umumiy ovqatlanish korxonalarida sotiladigan (pishirilmagan) qanday turdagi tovarlar kiradi?
A) Qadoqlangan sut, qadoqlangan smetana
B) salat, kofe, choy
C) issiq taomlar
D) hammasi to‘g‘ri
8. Asosiy yoki yordamchi ishlab chiqarishning tugallangan jarayoni sodir bo'ladigan korxonaning alohida qismi qanday nomlanadi?
A) Tsex
B) Bar
C) Taom
D) hammasi to‘g‘ri
9. Milliy taomlarga ega restoranlar qanday turdagi korxonalar hisoblanadi?
A) Ixtisoslashgan
B) Umumiy ovqatlanish korxonasi
C) Barlar
D) Restoranlar
10. “Fast Foods” tizimiga qanday korxonalar kiradi?
A) Evos, Starbucks, McDonald's
B) Ixtisoslashgan korxona
C) Barlar
D) Restoranlar
11. Anketalar yordamida talabning qaysi turi o'rganiladi?
A) Qondirilmagan talab
B) Sifat
C) Mijoz
D) To‘g‘ri javob yoq
12. Oziq-ovqat xizmati biznesi uchun eng yaxshi reklama qaysi?
A) Oziq-ovqat sifati va xizmat ko'rsatishning yuqori darajasi
B) Mijoz
C) Qondirilmagan talab
D) To‘g‘ri javob yoq
13. Omborni saqlashning asosiy qoidasi nima?
A) Omborda uzoqroq saqlangan tovarlar birinchi navbatda ishlatilishi kerak
B) iste’molchilar
C) sifatli hujjatlashtirish
D) moliyaviy kafolatlar
14. Ishlab chiqarish tsikli nima?
A) Mahsulotlar (xom ashyolar) va yarim tayyor mahsulotlar xarid qilishdan tortib, tayyor mahsulotga aylantirishgacha bo‘lgan barcha qayta ishlash bosqichlaridan o‘tadigan jarayon.
B) turi, navi va markasiga ko‘ra bir guruhga kiruvchi mahsulotlar tarkibi
C) restoran, kafega tashrif buyuruvchilarga xizmat ko‘rsatadigan umumiy ovqatlanish muassasasi xodimi
D) banketlar o‘tkazishga mo‘ljallangan restorandagi alohida xona
15. Assortimentning kengligiga sotib olingan mahsulotlar soni qanday ta'sir qiladi?
A) Assortiment qanchalik keng bo'lsa, shuncha ko'p mahsulotlar sotib olinadi
B) Assortiment qanchalik kam bo'lsa, shuncha ko'p mahsulotlar sotib olinadi
C) Assortiment qanchalik keng bo'lsa, shuncha kam mahsulotlar sotib olinadi
D) To‘g‘ri javob yoq
16. To'liq xizmat ko'rsatish ziyofatida vinolar qanday taqdim etiladi?
A) Maxsus ofitsiantlar orqali
B) Shvetsar yordamida
C) Bosh oshpaz orqali
D) Hammasi to‘g‘ri
17. To'liq xizmat ko'rsatish (banket) ziyofati uchun stolning minimal kengligi:
A) 70 sm
B) 40 sm
C) 30 sm
D) 20 sm
18. Xarid qilingan tovarlarning umumiy sonini nima aniqlaydi?
A) Kompaniyaning tovar aylanmasi hajmi
B) tovar bahosi
C) mahsulotlar assortimenti
D) To‘g‘ri javob yoq
19. Umumiy ovqatlanish korxonasining foydasi qanday hisoblanadi?
A) umumiy ovqatlanish mahsulotlarini sotishdan tushgan tushum summasi va uning tannarxi o'rtasidagi farq sifatida
B) Barcha xarajatlar
C) Barcha tushumlar
D) To‘g‘ri javob yoq
20. Daromadlilik ko'rsatkichi nimani aks ettiradi?
A) tannarx birligidan olinadigan foyda darajasi
B) Barcha xarajatlar
B) tovar bahosi
D) To‘g‘ri javob yoq
21. Omborda saqlanayotgan tovarlar tannarxi bilan yo‘qotishlar o‘rtasida qanday bog‘liqlik bor?
A) Saqlangan tovarlarning umumiy qiymati qanchalik yuqori bo'lsa, yo'qotishlar shunchalik yuqori bo'ladi
B) tannarx birligidan olinadigan foyda darajasi
C) umumiy ovqatlanish mahsulotlarini sotishdan tushgan tushum summasi va uning tannarxi o'rtasidagi farq sifatida
D) To‘g‘ri javob yoq
22.Saryog‘ kesish uchun mo‘ljallangan pichoqning stoldagi klassik o‘rnini ko‘rsating.
A) non uchun mo‘ljallangan likopchada
B) gazak uchun mo‘ljallangan likopchaning o‘ng tarafida
C) non uchun mo‘ljallangan likopchaning chap tarafida
D) gazak uchun mo‘ljallangan likopchaning oldida
ANSWER: A
23.Tushlik uchun stolni hozirlashning to‘g‘ri tartibini ko‘rsating:
A) gazak uchun likopchalar, non uchun likopchalar, anjomlar, bokallar, mehmonlar uchun salfetkalar
B) oshxona anjomlari, bokallar, non uchun likopchalar, mehmonlar uchun salfetkalar
C) oshxona anjomlari, bokallar, mehmonlar uchun salfetkalar, non uchun likopchalar, gazak uchun likopchalar
D) gazak uchun likopchalar, bokallar, mehmonlar uchun salfetkalar, non uchun likopchalar, oshxona anjomlari
ANSWER: A
24.Ish tartibiga ko‘ra umumiy ovqatlanish korxonalari … ga bo‘linadi.
A) doimiy ravishda ishlaydigan va mavsumiy
B) kuzgi
C) bahorgi
D) yozgi
ANSWER: A
25.Barlarda mahsulotlarni realizatsiya qilish usuli:
A) bar ustuni orqali
B) ofitsiant orqali
C) internet orali
D) onlayn band qilish
ANSWER: A
26.Restoran biznesida muvaffaqiyatli ishlashning zarur shartlari
A) bu sohadagi ish tajribasi
B) oliy ma’lumot
C) o’rta ma’lumot
D) mustaqil ta’lim
ANSWER: A
27.Mehmonxona biznesi qanday yo‘llar bilan rivojlantiriladi?
A) talab va taklifning ta’siri orqali
B) davlat tuzilmalari rahbarlari
C) davlat va tashkilotlar o’rtasida shartnomalar asosida
D) markazlashtirilgan boshqaruv va bozor-pul mexanizmi yo’li bilan
ANSWER: A
28.Avvaldan to‘langan, cheklanmagan ovqatlanishni ko‘zda tutuvchi turistni “ovqatantirish sharoiti” bu —
A) to‘liq yotoqxona xizmati
B) yarim yotoqxona xizmati
C) faqat nonushta
D) faqat turar joy uchun
ANSWER: A
29.Vaucher bu — turistning sayohat tarkibiga kiradigan xizmatlarga bo‘lgan huququni belgilovchi hujjat va ularning bajarilishini ta’minlovchi daliliy hujjat
A) ha
B) Yo’q
C) bo‘lishi mumkin
D) bo‘lishi mumkin emas
ANSWER: A
30.Sertifikatlash bu — iste’molchilar talab darajasidagi ko‘rsatiladigan xizmatlar soni va sifatini tasdiqlash jarayoni.
A) ha
B) Yo’q
C) bo‘lishi mumkin
D) hujjatlarni berish jarayoni
ANSWER: A
31.Muvofiqlik sertifikatining amal qilishini to‘xtatib qo‘yish mumkinmi?
A) ha
B) Yo’q
C) bo‘lishi mumkin
D) hujjatlarni berish jarayoni
ANSWER: A
32.Muvofiqlik sertifikatining amal qilishini bekor qilish mumkinmi?
A) ha
B) Yo’q
C) bo‘lishi mumkin
D) hujjatlarni berish jarayoni
ANSWER: A
33.Agar chiroyli ichki dizaynga, xizmatlarning keng turiga ega restoran qullaylikning oliy darajasi talablariga javob bersa, u qaysi sinfga mansub bo‘ladi?
A) lyuks
B) oliy
C) birinchi
D) ikkinchi
ANSWER: A
34.Ommaviy talab bo‘ladigan tushlik mahsulotlarini tayyorlash va realizatsiya qilishga mo‘ljallangan. Bu muassasaning qaysi turi?
A) kafe
B) pivo xona
C) ta’minot fabrikasi
D) barlar
ANSWER: A
35.Qaysi turdagi ovqatlanish muassasalarini mehmonxonalarning omborxona zonasiga joylashtirish tavsiya qilinadi?
A) ta’minot fabrikasi, yarimtayyor mahsulotlar fabrikasi, ixtisoslashtirilgan tsexlar
B) umumiy oshxonalar, kafe, restoranlar, tamaddixonalar, oshxona mahsulotlari do‘konlari
C) ishlab chiqarish korxonalari qoshidagi oshxonalar, oshxona mahsulotlari do‘konlari
D) ta’minot fabrikasi, oshxona mahsulotlari do‘konlari
ANSWER: A
36.Qaysi turdagi ovqatlanish muassasalarini dam olish zonasiga joylashtirish tavsiya qilinadi?
A) kafe, restoranlar, tamaddixonalar, barlar
B) ishlab chiqarish korxonalari qoshidagi oshxonalar, oshxona mahsulotlari do‘konlari
C) ta’minot fabrikasi, tayyorlash fabrikasi, ixtisoslashtirilgan sexlar
D) To’g’ri javob yo’q
ANSWER: A
37.Turizmdagi servis xizmati bu —
A) iste’molchi o‘ziga kerak bo‘lgan tovar yoki xizmatlarni tanlash imkoniyatiga ega bo‘lgan tizim
B) ishlab chiqarish xizmatlarini ko‘rsatish
C) iste’molchiga axborot xizmatlarini ko‘rsatish
D) iste’molchiga texnik xizmatlarni ko‘rsatish
ANSWER: A
38.Yordamchi xonalar tarkibiga … xonasi kirmaydi:
A) ustaxona
B) xizmat;
C) non kesish;
D) idishlarni yuvish
ANSWER: A
39.Konspektga muvofiq, ovqat tayyorlashning texnologik taraqqiyoti bu —
A) oshxona taomlarini tayyorlash maqsadida mahsulotlarga texnik va issiqlik vositalari yordamida ishlov berish bo‘yicha muntazam bajariladigan oshxona amallari qatori;
B) Sog‘lom va mazali taom tayyorlash san’ati
C) mahsulotlarni tayyor va realizatsiya qilinadigan holatga qadar olib kelish maqsadida ularga ishlov berish bo‘yicha muntazam bajariladigan oshxona amallari qatori;
D) katta miqdorda taom tayyorlash va uni tezda sovutish jarayoni.
ANSWER: A
40.Mahsulotlarni issiqlik vositalari bilan oshxona ishlovi beriladigan, buning natijasida tayyor taomlar chiqadigan bosqichlarga ega muassasa … deb ataladi.
A) tayyorlash fabrikasi;
B) ta'minot fabrikasi;
C) ishlab chiqarishning to‘liq sikliga ega korxona;
D) ishlab chiqarishning to‘liq bo‘lmagan sikliga ega korxona
ANSWER: A
41.Omborxona tarkibiga kiradigan xonalarda … shart emas
A) suv qaynatish vositalari
B) mahsulot tagliklari (podtovarnik);
C) muzlatkich;
D) javonlar;
ANSWER: A
42.Asosiy turistik xizmatlarga nimalar kiradi?
A) mehmonxona, ovqatlanish, transport, ekskursiya
B) mehmonxona, agentlik, tur operator
C) mehmonxona, restoran, bar
D) transport, aviatsiya, suv transporti
ANSWER: A
43.O‘zbekiston iqtisodiyotida restoran binesining ma’zmuni —
A) yuqorida sanab o‘tilganlarning hammasi
B) tabiiy oziq-ovqat ehtiyojini qondirish
C) tadbirkorlik faoliyati
D) qo‘shimcha ishchi o‘rinlarini yaratish imkoniyati
ANSWER: A
44.Narxlar oshirilganda restoran xizmatlariga talab qay darajada o‘zgaradi?
A) Talab pasayadi
B) Talab ortadi
C) Talab o‘zgarmaydi
D) Tog‘ri javob yo‘q
ANSWER: A
45.Restoran biznesi qanday yo‘llar bilan rivojlantiriladi?
A) talab va taklifning ta’siri orqali
B) davlat tuzilmalari orqali
C) davlat va tashkilotlar o‘rtasidagi shartnomalar asosida
D) markazlashtirilgan boshqaruv va bozor-pul mexanizmi yo‘li bilan
ANSWER: A
46.Restoran biznesining asosi nima?
A) biznes-reja
B) ovqatlanish
C) ehtiyoj
D) joylashuv
ANSWER: A
47.Restoran biznesining asosiy maqsadi nima?
A) diqqatni xaridorga qaratish
B) diqqatni raqobatchilarga qaratish
C) diqqatni ishlab chiqaruvchiga qaratish
D) diqqatni bozorga qaratish
ANSWER: A
48.Restoran biznesida mahsulotlarni harakatlantiruvchi qanday aloqa vositalari mavjud?
A) maxsus sotuv, reklama, jamoat aloqalari
B) assortimentni optimallashtirish
C) raqobatbardoshlikni nazorat qilish
D) reklama
ANSWER: A
49.Qanday qilib restoran biznesida faoliyatni muvaffaqiyatli tarzda rivojlantirish mumkin?
A) markazlashtirilgan boshqaruv va bozor-pul mexanizmi yo‘li bilan
B) tadbirkorlik faoliyatiga to‘g‘ri yondashuv bilan
C) talab va taklifning ta’siri orqali
D) davlat va tashkilotlar o‘rtasidagi shartnomalar asosida
ANSWER: A
50.Restoran biznesida keng ko‘lamdagi marketingning maqsadi bu — …
A) sotuvni oshirish
B) sotuvni kamaytirish
C) assortimentni kengaytirish
D) sifatni oshirish
ANSWER: A
51.Qaysi omil restoran biznesida juda muhim?
A) inson omili
B) standart
C) xizmat ko‘rsatish texnologiyasi
D) narx
ANSWER: A
52.Milliy restoranda qanday o‘ziga e’tiborga olinishi kerak?
A) milliylikni
B) maxsus
C) xalqaro
D) jamoaviy
ANSWER: A
53.Restoran xizmatlarida marketing bu —
A) talab, taklif, narx omillarini o‘rganish
B) shaxsiy yetkazmalarni boshqarish
C) mehmonlar noroziligini oshkor qilish
D) marketingning foydali ta’siri
ANSWER: A
54.Go‘shtli gazakni garnir bilan birga joylashtirishda … dan foydalaniladi.
A) oshxona qoshig‘i va vilkasi
B) oshxona vilkasi
C) oshxona qoshig‘i
D) oshxona qoshig‘i va pichog‘i
ANSWER: A
55.Shaxsiy gigiyena bu —
A) ishchining tana va kiyimlari ozodaligi, shuningdek, mahsulotlar bilan ishlash vaqtida xodimning sog‘lom bo‘lishi, ya’ni uning oziq-ovqatdan zaharlanishni chaqiradigan infeksiyalar tashuvchisiga aylanib qolmasligiga oid qoidalarni o‘z ichiga oluvchi gigiyena talablari
B) ishlash vaqtida xodimning sog‘lom bo‘lishi
C) oziq-ovqatdan zaharlanishni chaqiradigan infeksiyalar tashuvchisiga aylanib qolmasligiga oid qoidalarni o‘z ichiga oluvchi shaxsiy talablar
D) oziq-ovqatdan zaharlanishni chaqiradigan infeksiyalar tashuvchisiga aylanib qolmasligiga oid qoidalarni o‘z ichiga oluvchi bir martalik talablar
ANSWER: A
56.Sanitariya nima?
A) sanitar-gigiyenik va epidemiyaga qarshi chora-tadbirlarni tashkillashtirish va o‘tkazish bilan shug‘ullanadi. Uning maqsadi ishonchli tarzda xavfsiz va sifatli taomlanishga imkon beruvchi qoida va me’yorlarni ishlab chiqishdan iborat
B) sanitar-gigiyenik va epidemiyaga qarshi chora-tadbirlarni tashkillashtirish va o‘tkazish bilan shug‘ullanmaydi.
C) sanitar-gigiyenik va epidemiyaga qarshi chora-tadbirlarni tashkillashtirish va o‘tkazishni o’rganadi.
D) sanitar-gigiyenik va epidemiyaga qarshi chora-tadbirlarni tashkillashtirish va o‘tkazishni tekshiradi.
ANSWER: A
57.Tarkibida zaharli moddalar bo‘lgan ovqatlarni iste’mol qilish … ga sabab bo‘ladi
A) ovqatdan zaharlanish
B) sog‘lom turmish tarziga
C) oziq-ovqat infeksiyalari
D) kuchlilikka
ANSWER: A
58.Umumiy ovqatlanish muassasalari ishchilariga sanitariya kiyimlari nima uchun kerak?
A) barcha javoblar to‘g‘ri
B) ozoda ko‘rinish uchun
C) ovqatni kasallik keltirib chiqaruvchi mikroorganizmlardan himoya qilish uchun
D) kiyimni ifloslanishdan saqlash uhun
ANSWER: A
59.Ishlab chiqarish sexiga qo‘yiladigan asosiy talablar:
A) barcha sanalganlar to‘g‘ri
B) yetarli maydon
C) izolyatsiyalangan joy
D) yetarli darajada yorug‘lik
ANSWER: A
60.Banketning qaysi turiga qatnashchilar chiroyli hozirlangan stolda o‘tiradigan, taom va ichimliklarni esa ofitsiantlar yetkazib beradigan bayramlar xos?
A) To‘liq xizmat ko‘rsatiladigan stol atrofidagi banket
B) Banket-kokteyl
C) Banket-choy
D) Qisman xizmat ko‘rsatiladigan stol atrofidagi banket
ANSWER: A
61.Agar mehmon anjomni tushirib yuborsa, … kerak:
A) mehmonga yangi anjomni taqdim qilish, so‘ng tushib ketganini olib ketish
B) tushib ketgan anjomni yerdan olish, uni toza salfetka bilan artib, so‘ng mehmonga uzatish
C) tushib ketgan anjomni yerdan olish, uni olib ketish, so‘ng mehmonga yangi anjomni taqdim qilish
D) mehmonga yangi anjomni taqdim qilish
ANSWER: A
62.Hisobni xizmat ko‘rsatilayotgan juftlik (erkak va ayol)dan qay biriga berish kerak?
A) erkak kishiga
B) ayol kishiga
C) hisob yozilgan papkani stolning ikkisidan bir xil masofadagi yeriga qo‘yish kerak
D) hisobni to‘lash uchun erkak kishini chaqirish kerak
ANSWER: A
63.Kunning uzoq davom etadigan voqealari yoki muzokaralar o‘rtasida kofe yoki shunchaki dam olish uchun qilinadigan tanaffus qanday ataladi?
A) coffee-break
B) tushlik soati
C) tamaddi
D) time - pause
ANSWER: A
64.Ovqatlanish tizimidagi qaysi harfli belgilar faqat nonushtani anglatadi:
A) BB
B) AL
C) HB
D) FB
ANSWER: A
65.Eng arzon va eng tez tarqaydigan reklama– bu?
A) Og’zaki reklama
B) Ommaviy axborot vositalaridan foydalanish, rеklama e'lonini tashkilot izlayotgan mutaxassislar mutolaa qiluvchi nashrlarda bеrish
C) Kochalardagi afisha
D) gazeta orqali e’lon berish
ANSWER: A
66.Menyuni birinchi bo‘lib kimga uzatish kerak?
A) ayollardan yoshi kattasiga (agar ayollar bir necha nafar bo‘lsa)
B) farqi yo‘q
C) o‘ziga yaqin tarafda o‘tirganiga
D) erkak kishiga
ANSWER: A
67.Buyurtma qabul qilgach, ofitsiant … :
A) buyurtmani yana bir bor tasdiqlatib olishi kerak
B) alohida hurat ko‘rsatgan holda mijozga ta’zim qilishi kerak
C) mehmonlar yonidagi stolga borib o‘tirishi kerak
D) to‘g‘ri turib, boshini biroz egib qo‘yishi kerak
ANSWER: A
68.Mehmonning o‘zi patnisdagi taomni olishi uchun ofitsiant unga qaysi tarafdan yaqinlashishi kerak?
A) mehmon taomni o‘zi olishi kerak emas
B) chapdan
C) ahamiyatsiz
D) o‘ngdan
ANSWER: A
69.Ichimlikni quyish uchun ofitsiant mehmonga qaysi tarafdan yaqinlashishi kerak?
A) o‘ngdan, o‘ng qo‘li bilan quyadi
B) chapdan, chap qo‘li bilan quyadi
C) ahamiyatsiz
D) o‘ngdan, chap qo‘li bilan quyadi
ANSWER: A
70.Salfetka-matoni ishlatish:
A) salfetkani mehmonning o‘zi ochadi va tizzasiga yoyadi
B) ofitsiant uni ochishi va mehmonning tizzasiga qo‘yishi kerak
C) agar mehmon salfetkani tizzasiga qo‘ymagan bo‘lsa, ofitsiant unga buni eslatishi kerak
D) ofitsiant e’tiborsiz bo‘ladi
ANSWER: A
71.Agar mehmon stolni tark etgan, salfetka-matoni stul ustiga qo‘ygan bo‘lsa, bu … anglatadi:
A) mehmon biroz vaqtga tashqariga chiqib ketgan, anjomlarni olish kerak emas
B) ovqatlanishni tugatganini va uning anjomlarini olish mumkinligini
C) salfetkaga dog‘ tushgan va ofitsiant yangisini keltirishi kerak
D) ofitsiant yana salfetka keltirishi kerakligini
ANSWER: A
72.Ziddiyatli vaziyatlar kelib chiqqanida xizmat ko‘rsatish xodimi dastavval qanday yo‘l tutishi kerak?
A) Ziddiyatli vaziyatlar kelib chiqqanida xodim muammoni o‘zi hal qilishi kerak
B) Ziddiyatli vaziyatlar kelib chiqqanida xodim zudlik bilan navbatchi administrator yoki muassasa rahbarini chaqirishi kerak
C) Ziddiyatli vaziyatlar kelib chiqqanida xodim zudlik bilan militsiya xodimini va administratorni chaqirishi kerak
D) Ziddiyatli vaziyatlar kelib chiqqanida xodim zudlik bilan navbatchi shifokorni chaqirishi kerak
ANSWER: A
73.Restoran biznesida franchazing qanday vazifa bajaradi?
A) Ro‘yxatga olingan savdo belgisidan foydalanish huquqini berish
B) Jihozlarni kreditga olish
C) Korxonaning moliya-kredit munosabatlari
D) Firma tovarlarini sotish
ANSWER: A
74.Umumiy ovqatlanish muassasalarining qaysi turlari mehmonxonalarga xos?
A) Restoran, bar, bufet
B) Bar, bufet
C) restoran
D) Bistro, restoran, bar
ANSWER: A
75.Menyu bu —
A) restoran, kafe yoki barlarda beriladigan taom va ichimliklar ro‘yxati
B) turi, navi va markasiga ko‘ra bir guruhga kiruvchi mahsulotlar tarkibi
C) restoran, kafega tashrif buyuruvchilarga xizmat ko‘rsatadigan umumiy ovqatlanish muassasasi xodimi
D) banketlar o‘tkazishga mo‘ljallangan restorandagi alohida xona
ANSWER: A
76.Servis xizmatining ishlash sifati qanday baholanadi?
A) guvohlardan so‘rab bilish orqali
B) jihozning sifatli ishlashi bilan
C) xizmat ko‘rsatish standartlari va haqiqiy holatni solishtirish yo‘li bilan
D) tizimning ishlash imkoniyatini tekshirish yo‘li bilan
ANSWER: A
77.O‘zbekistondagi restoranlarning turlari
A) alohida xizmat ko‘rsatiladigan restoranlar va banket zallari
B) fast-foodlar
C) qovoqxonalar
D) oshxonalar
ANSWER: A
78.Restoranlarda tadbirlar tashkil qilish bo‘yicha oldindan kelishib olish bu —
A) Oldindan to‘lov qilib xizmat ko‘rsatish va menyuga buyurtma berish
B) Menyuni oldindan buyurtma qilish
C) Stolni band qilish
D) istalgan paytta restoranga borish
ANSWER: A
79.Ovqatlanish xizmatlari bu —
A) oziq-ovqat uchun tabiiy ehtiyojni qondirish
B) turistik xizmat
C) oddiy xizmat
D) moddiy xizmat
ANSWER: A
80.Umumiy ovqatlanish korxonalari …… mo‘ljallanmagan.
A) ularni oldindan belgilangan korxona va do‘konlarning oshxona mahsulotlari bilan ta’minlash maqsadida faqatgina yarimtayyor oshxona va qandolatchilik mahsulotlarini ishlab chiqarish uchun
B) korxonada tayyorlangan oshxona mahsulotlarini realizatsiya qilish uchun
C) oshxona mahsulotlari ishlab chiqaruvchi tashkilotlar uchun
D) oshxona mahsulotlari iste’molchilariga xizmat ko‘rsatuvchi tashkilotlar uchun
ANSWER: A
81.Umumiy ovqatlanish joyining bosh maqsadi:
A) jamiyat hayotida uyda ovqatlanishning roli va o‘rnini kamaytirish
B) tartibga solingan ovqatlanish ratsionini joriy qilish
C) aholini arzon, ammo foydali bo‘lgan taomlar bilan ta’minlash
D) aholini oziq-ovqat mahsulotlari bilan ta’minlash sifatini oshirish
ANSWER: A
82.Me’yoriy hujjatlarda restoran … tarzida ko‘rsatiladi:
A) tayyorlanishi murakkab bo‘lgan taomlar, spirtli ichimliklar, tamaki va qandolatchilik mahsulotlarining keng assortimentiga ega umumiy ovqatlanish muassasasi
B) tashrif buyuruvchi xatto qisqa muddatli tushlik vaqtida ham yaxshilab tamaddi qilib olish imkoniga ega bo‘lishi uchun taomlar imkon qadar tezroq tarqatiladigan umumiy ovqatlanish muassasasi
C) taomlar tezroq tayyorlanadigan muassasa, bu kabi joylarda menyu qoidaga ko‘ra, buterbrod, kanape, gamburger, chizburger, yengil salatlar, choy, kofe, ya’ni tayyorlanishi ko‘p vaqt talab qilmaydigan mahsulotlar bilan chegaralanadi
D) tashrif buyuruvchi dastlab menyuni olib, so‘ngra o‘zi xohlagan taomni tanlaydigan va uni sotib olish uchun taom tarqatilayotgan joyga borishi talab etiladigan muassasa
ANSWER: A
83.Me’yoriy hujjatlarda restoran … tarzida faoliyat ko‘rsatmaydi.
A) taomlar tezroq tayyorlanadigan muassasa, bu kabi joylarda menyu qoidaga ko‘ra, buterbrod, salatlar, alkogolli ichimliklar, ya’ni tayyorlanishi ko‘p vaqt talab qilmaydigan mahsulotlar bilan chegaralangan
B) tashrif buyuruvchi dastlab menyuni olib, so‘ngra o‘zi xohlagan taomni tanlaydigan va uni sotib olish uchun taom tarqatilayotgan joyga borishi talab etiladigan muassasa
C) aralashtirilgan, o‘tkir alkogollar, alkogol miqdori kam bo‘lgan va alkogolsiz ichimliklar, muzdek va achchiq gazaklar, desertlar, qandolatchilik mahsulotlari, xarid qilinadigan mahsulotlar realizatsiya qilinadigan bar ustuniga ega muassasa
D) mehmonlarning ovqatlanishi va xordiq chiqarishini tashkil qiladigan, oshxona va qandolatchilik mahsulotlari hamda alkogolli ichimliklarning cheklangan assortimentiga ega muassasa
ANSWER: A
84.Me’yoriy hujjatlarda kafe … tarzida ko‘rsatiladi
A) mehmonlarning ovqatlanishi va xordiq chiqarishini tashkil qiladigan, restoran bilan solishtirganda oshxona va qandolatchilik mahsulotlari hamda ichimliklarning cheklangan assortimentiga ega muassasa
B) albatta o‘zining maxsus taomi (masalan, boshqa joylarda emas, aynan shu yerda uchratish mumkin bo‘lgan maxsus kokteyl)ga ega bo‘lishi kerak bo‘lgan muassasa
C) ovqatlanmaydigan, ichkilik ichib gazak qilinadigan joy. Menyu asosan spirtli ichimliklar va ularga gazak qilinadigan mahsulotlardan iborat bo‘ladi
D) tashrif buyuruvchiga hamma narsa: o‘rtahol odamlar faqatgina televideniye orqali ko‘rishi mumkin bo‘lgan ajoyib shaklda bezatilgan stol, ko‘plab oshxona anjomlari, salfetkalar, gullar va boshqa noyob narsalar taklif qilinadigan umumiy ovqatlanish muassasasi
ANSWER: A
85.Me’yoriy hujjatlarda oshxona … tarzida ko‘rsatiladi
A) hafta kunlari bo‘yicha turli-xil umumiy va an’anaviy assortimentdagi oshxona mahsulotlarini tayyorlaydigan umumiy ovqatlanish muassasasi
B) yuqori darajali dam olish va ajoyib ovqatlanish joyi
C) tashrif buyuruvchi xatto qisqa muddatli tushlik vaqtida ham yaxshilab tamaddi qilib olish imkoniga ega bo‘lishi uchun taomlar imkon qadar tezroq tarqatiladigan umumiy ovqatlanish muassasasi
D) menyuda katta miqdordagi ekzotik taomlar, gazak va ichimliklar turini taklif qiladigan umumiy ovqatlanish muassasasi
ANSWER: A
86.Oshxonalarda qo‘llaniladigan xizmat ko‘rsatish metodi:
A) o‘z-o‘ziga xizmat ko‘rsatish
B) barmenlar bilan qisman o‘z-o‘ziga xizmat ko‘rsatish
C) ofitsianlar bilan qisman o‘z-o‘ziga xizmat ko‘rsatish
D) ofitsiant va barmenlar bilan xizmat ko‘rsatish
ANSWER: A
87."Restoran, bar va kafelarda dam olishni tashkil qilish bo‘yicha keng tarqalgan xizmatlar … ni o‘z ichiga olmaydi."
A) dunyoning yaralishi haqidagi ilmiy ma’ruzalar
B) bilyard, bovling, o‘yin mashinalarini taklif qilish
C) bilyard, bovling, o‘yin mashinalarini taklif qilish
D) internet xizmatini taklif qilish
ANSWER: A
88.Umumiy ovqatlanish korxonalari tomonidan taklif qilinayotgan xizmatlar nomenklatura va xizmat ko‘rsatish darajasi bo‘yicha uch turga bo‘linadi. Qanday?
A) lyuks,oliy toifali,birinchi toifali
B) lyuks,o’rta toifali, fast-food
C) oliy va past toifali
D) birinchi, ikkinchi, uchinchi toifali
ANSWER: A
89.Ta’rif bo‘yicha qaysi xizmat ko‘rsatish turi kafe va restoranlarda ishni an’anaviy tashkil qilishda individual xususiyatga ega?
A) а 1а саrtе
B) tarqatish liniyasi
C) table dhot
D) shved stoli
ANSWER: A
90.Qaysi xizmat ko‘rsatish turida mijoz maxsus tayyorlangan stoldan o‘ziga yoqqan yegulik va taomlarni tanlab olishi mumkin?
A) shved stoli
B) to‘g‘ri javob yo‘q
C) table dhot;
D) а 1а сarte
ANSWER: A
91.Xizmat ko‘rsatishning qaysi turi nisbatan qimmat va serxarajat hisoblanadi?
A) fransuzcha
B) ruscha
C) inglizcha
D) amerikancha
ANSWER: A
92.Restoran biznesida qaysi omil eng muhim sanaladi?
A) inson omili
B) standart
C) xizmat ko‘rsatish texnologiyasi
D) narxlar
ANSWER: A
93.Restoranlarda xizmat ko‘rsatish standarti nima?
A) mijozlarga xizmat ko‘rsatish qoidalari
B) Taktika
C) Qisqa muddatli reja
D) Rejalashtirish
ANSWER: A
94.Umumiy ovqatlanish muassasalaridagi oshxona mahsulotlarining assortimenti iste’molchining xarid quvvatiga bog‘liqmi?
A) ha
B) Yo’q
C) Bilmayman
D) Bo’lishi mumkin
ANSWER: A
95.Mehmonxonalarda nonushtaning qaysi turi ko‘pincha xona narxining ichida bo‘ladi?
A) Kontinental
B) kechki
C) milliy
D) inglizcha
ANSWER: A
96.Mehmonxonalarda nonushta paytida turistlarga ko‘pincha xizmat ko‘rsatishning qaysi shakli qo‘llaniladi?
A) “shved stoli” orqali o‘z-o‘ziga xizmat ko‘rsatish
B) stol atrofida ofitsiantlar bilan xizmat ko‘rsatish
C) ekspress-stol
D) repin stoli
ANSWER: A
97.Uzoq masofaga qatnaydigan poyezdlarda ovqatlanish xizmatlari vagondagi … da ko‘rsatiladi
A) restoran
B) kafe
C) Kupe-bufet
D) bufet
ANSWER: A
98.Tashqi muhitning qaysi elementlari tashkilotga to‘g‘ridan-to‘g‘ri ta’sir ko’rsatadi?
A) raqobatchilar, iste’molchilar, yetkazib beruvchilar, qonunlar va davlat organlari
B) siyosiy omillar, kasaba uyushmalari, xalqaro voqealar
C) raqobatchilar, iqtisodiy holat, xalqaro voqealar, iste’molchilar
D) raqobatchilar, yetkazib beruvchilar, siyosiy omillar
ANSWER: A
99.……… - ofitsiantlarni hamma ishlariga rahbarlik qiladi, kiyim iluvchi, bufet xodimlari va boshqalarga nazoratda bo’ladigan shaxs.
A) supervisor
B) shveysar
C) oshpaz
D) bosh oshpaz
ANSWER: A
100.Restoran bu — …
A) keng assortimentdagi tayyorlanishi murakkab bo‘lgan taomlar realizatsiya qilinadigan, interyer va jihozlari, stolning hozirlanishi hamda iste’molchilar uchun dam olishni tashkil qilish kabi yuqori darajali xizmat turlari bilan ajralib turadigan umumiy ovqatlanish muassasasi
B) yuqori darajali xizmat ko‘rsatish va oson tayyorlanadigan taomlarning kichik assortimentiga ega bo‘lgan yopiq turdagi umumiy ovqatlanish muassasasi
C) taomlar assortimenti pyure va kolbasadan iborat bo‘lgan, musiqa jihozlariga ega, faqatgina yoshlarga xizmat ko‘rsatuvchi ovqatlanish joyi
D) assortimentdagi taomlari tarkibi vitaminlar va kalsiydan iborat bo‘lgan, iste’molchilarning dam olishi va uxlab olishini tashkillashtirish bilan birgalikda yuqori darajali xizmat ko‘rsatadigan, qariyalar uchun mo‘ljallangan ovqatlanish muassasasi
ANSWER: A

Restoranda servis xizmat ko’rsatish texnika va texnologiyasi haqidagi nazariy va amaliy bilimlarni kelajakdagi ish faoliyatlarida qo’llash va talabalarni shu sohadagi mahoratlarini rivojlantirishdan iborat- bu?

A. Restoran ishi fanining maqsadi

B. Restoran ishi fanining vazifasi

C. Restoran ishi fanining maqsadi va vazifalari

D. Restoran ishi fanining asosi

ANSWER: A



Restoran ishini tashkil qilishning nazariy asoslari bilan tanishtirish hamda ularni restoranda servis xizmat ko’rsatishning davlat hamda xalqaro zamonaviy standartlari va xizmat ko’rsatuvchi xodimlarning xizmat ko’rsatish texnika va texnaologiyasini o’rgatishdan iborat-bu

A. Restoran ishi fanining vazifasi

B. Restoran ishi fanining maqsadi

C. Restoran ishi fanining asosi

D. Restoran ishi fanining maqsadi va vazifalari
ANSWER: A




O’z nomiga ega bo’lgan, iste’molchilarga murakkab usulda tayyorlanadigan yuqori sifatli kulinariya va qandolatchilik mahsulotlarining keng assortimentini hamda ichimliklarni taqdim etadigan eng qulay umumiy ovqatlanish korxonasi-bu?

A. Restoran

B. Bar

C. Kafe

D. Kafeteriy
ANSWER: A




Odatda tik turgan holatga maslashgan yoki o’rindiqli iste’molchilarga ichimliklar va sovuq taomlar bilan xizmat ko’rsatish tashkil qiladi-bu?

A. Bar

B. Kafeteriy

C. Oshxona

D. Choyxona

ANSWER: A



Iste’molchilarga turli qaynoq va sovuq ichimliklar, qandolatchilik sut mahsulotlari hamda tayyorlanishi murakkab bo’lmagan kulinariya mahsulotlarini taqdim etadi-bu?

A. Kafe

B. Bar

C. Restoran

D. Kafeteriy
ANSWER: A




Bu do’kon huzurida shu joyning o’zida iste’mol qilinadigan issiq ichimliklar, sut, sharbatlar, buterbrodlar, qandolatchilik mahsulotlari va boshqa oziq-ovqat mahsulotlari sotish uchun tashkil etilgan bo’limdir-bu?

A. Kafeteriy

B. Bar

C. Kafe

D. Restoran
ANSWER: A




Bu iste’molchilarni nonushtalar, tushliklar va kechki ovqatlar bilan ta’minlovchi korxona qaysi banda berilgan?

A. Oshxona

B. Choyxona

C. Bufet

D. Restoran
ANSWER: A




Belgilangan funksiyalarni bajaradigan o’zaro bog’liq tashkiliy birliklar yoki bo’g’inlar yig’indisi va ularning bir-birga bo’ysunishi nima deb ataladi?

A. Restoranni boshqarish strukturasi

B. Ma’muriyat

C. Menejer

D. Rahbar

ANSWER: A



Qaysi restoran va barlar standartda ko’rsatilishicha, quyidagi talablarga javob berishi kerak: bino ichki bezagining oliy darajada bo’lishi, ko’zni qamashtiradigan chiroy, xizmat qilish sohasining kengligi, noyob assortiment, ko’ngildagidek buyurtma va noyob taomlarining bo’lishi, restoran mahsulotlari, buyurtma va asl ichimliklarning keng assortimenti.

A. Lyuks toifa

B. Oliy toifa

C. Birinchi toifali

D. Ikkinchi toifali

ANSWER: A



Bu klassik usuldagi nonushta hisoblanadi. Ertalabki choy, qahva to’g’ridan-to’g’ri mehmonlarga keltiriladi. Ichimliklarga qo’shimcha qand, non, saryog’, djem, asal, sut, qiyom beriladi. Ixcham nonushta deb ataladigan (short breakfast) ertalabki taom tizimiga dudlangan cho’chqa go’shti bilan qovurilgan tuxum, nonga qo’shib qovurilgan tuxum, baliqli taomlar, qand qo’shilgan sho’rva. Qo’shimcha taom berilganda ofitsiant ular uchun anjomlar keltiradi-bu nima deb ataladi?

A. Ingliz nonushtasi

B. Kechikkan nonushta.

C. Amerikacha nonushta

D. Ertalabki nonushta

ANSWER: A



Muz solingan oddiy suv, meva sharbati, kompot, yangi uzilgan mevalar (olxo’ri, shaftoli, tarvuz), kolbasa, pirog va hokazolar-bu?

A. Amerikacha nonushta

B. Kechikkan nonushta.

C. Ingliz nonushtasi

D. Ertalabki nonushta
ANSWER: A




Soat 10.00 dan 14.00 oralarida bo’ladi. Issiq va sovuq ichimliklar, bulochkalar, yor, djem, kolbasa, pishloq, sho’rva, issiq go’shtli taom, desertlar beriladi.Bu qanaqa nonushta?



A. Kechikkan nonushta

B. Amerikacha nonushta

C. Ingliz nonushtasi

D. Ertalabki nonushta
ANSWER: A




Mehmonlar taomnomadan istalgan taom, ichimliklarini tanlab oladilar, buyurtma oshxonaga beriladi, tezlik bilan buyurtma bajarishga kirishiladi, ofitsiant kerakli anjomlar keltiradi

A. A-lya kart

B. A part

C. Tabldot

D. “Shved stoli”
ANSWER: A




Mehmonlar oldindan buyurtmalar beradi, belgilangan fursat ichida xizmat to’la amalga oshirilishi kerak. Bu nimani anglatadi?

A. A part

B. Tabldot

C. A-lya kart

D. “Shved stoli”
ANSWER: A




Katta assortimentda taomlar ichidan mehmonlarning o’zlari taomlarni tanlab oladilar. O’z- o’ziga xizmat ko’rsatish tamoyiliga asoslanadi. Taom va ichimliklar assortimenti ofitsiant yoki bufetchi tomonidan to’latib boriladi.

A. “Shved stoli”

B. A part

C. A-lya kart

D. Tabldot
ANSWER: A




Tashkilotlarda xom-ashyoni qabul qilib olishdan, omborxonadan chiqishdan, tayyor mahsulot ishlab chiqilib realizatsiya qilinishi bilan tugagan texnologik jarayon nima deb yuritiladi?

A. To’la texnologik jarayon

B. To’la bo’lmagan texnologik jarayon

C. Xomashyo

D. Yarim tayyor mahsulotlar
ANSWER: A




Yarim tayyor mahsulotlar markazlashgan tartibda qiladi, savdo tashkiloti uni tayyorlaydi va realizatsiya qiladi, bu nima deb ataladi?

A. To’la bo’lmagan texnologik jarayon

B. To’la texnologik jarayon

C. Xomashyo

D. Yarim tayyor mahsulotlar
ANSWER: A




Tashkilotga olib kelinib, kulinar ishloviga beriladigan mahsulotlar (sabzavot, go’sht, baliq, tuxum, yorma, un va hokazolar), ular to’la texnologiya sxemasi bo’yicha ishlanadi,
bu nima deb ataladi?

A. Xomashyo

B. Yarim tayyor mahsulotlar

C. Tayyorligi yuqori darajadagi yarim tayyor mahsulotlar

D. To’la texnologik jarayon
ANSWER: A




Bir yoki bir necha kulinar ishlovdan o’tgan, ammo hali kulinar ishlovi me’yoriga yetmagan kulinar mahsulotini taom darajasiga yetkazish kerak, uni taom sifatida iste’mol qilib bo’lmaydi, bu nima deb ataladi?

A. Yarim tayyor mahsulotlar

B. Xomashyo

C. Tayyorligi yuqori darajadagi yarim tayyor mahsulotlar

D. To’la texnologik jarayon

ANSWER: A



Yuvish, ivitish, suvga solib qo’yish, mahsulotni filtrdan o’tkazish, bu nima deb ataladi?

A. Gidromexanik jarayon

B. Issiqlik berish jarayoni

C. Biokimyoviy jarayon

D. Kimyoviy jarayon

ANSWER: A



Mahsulotga biron modda qo’shib sifatini o’zgartirish, nima deb ataladi?

A. Kimyoviy jarayon

B. Gidromexanik jarayon

C. Biokimyoviy jarayon

D. Issiqlik berish jarayoni
ANSWER: A




Mijozni birinchi qabul qilib oladigan dargoh, shu yerdan xizmat ko’rsatish boshlanadi.

A. Vestibyul

B. Garderob

C. Kutish zali

D. Zal

ANSWER: A



Menyu turlari to`liq ko`rsatilgan javobni belgilang.

A. Qog’ozli, tabloli, onlayn, interaktiv elektron menyu

B. Qog’ozli, tabloli

C. Onlayn, interaktiv elektron menyu

D. Tabloli, onlayn, interaktiv elektron menyu

ANSWER: A



Buyurtma va firma taomlaridan tashqari taomnomada yozilmagan taomlarning buyurtmasini ham qabul qilish mumkin…

A. Lyuks toifadagi restoranda

B. Oliy toifadagi restoran

C. Birinchi toifadagi restoranlarda

D. Qabul qilish mumkin emas

ANSWER: A



Yuqori sifatli stereofonik radio-apparaturalardan foydalaniladi, har bir stolda ovozni bir me’yorda tartibga keltiruvchi dinamiklar bo’ladi…

A. Lyuks toifadagi restoranda

B. Oliy toifadagi restoranda

C. Birinchi toifadagi restoranlarda

D. Mavjud emas

ANSWER: A



Restoran bu nima?

A. O’z nomiga ega bo’lgan, iste’molchilarga murakkab usulda tayyorlanadigan yuqori sifatli kulinariya va qandolatchilik mahsulotlarining keng assortimentini hamda ichimliklarni taqdim etadigan eng qulay umumiy ovqatlanish korxonasi.

B. Odatda tik turgan holatga maslashgan yoki o’rindiqli iste’molchilarga ichimliklar va sovuq taomlar bilan xizmat ko’rsatish tashkil qiladi. Sotiladigan ichimliklar va mahsulotlar turlariga ko’ra barlar pivo, vino, kokteyl, sut barlari va boshqa barlarga ixtisoslashgan bo’ladi.

C. Iste’molchilarga turli qaynoq va sovuq ichimliklar, qandolatchilik sut mahsulotlari hamda tayyorlanishi murakkab bo’lmagan kulinariya mahsulotlarini taqdim etadi.

D. Iste’molchilarga ochiq maydonchada bostirma ostida yoki ochiq xizmat ko’rsatadi
ANSWER: A




Yozgi kafe bu?

A. Iste’molchilarga ochiq maydonchada bostirma ostida yoki ochiq xizmat ko’rsatadi

B. Iste’molchilarga turli qaynoq va sovuq ichimliklar, qandolatchilik sut mahsulotlari hamda tayyorlanishi murakkab bo’lmagan kulinariya mahsulotlarini taqdim etadi

C. Bu iste’molchilarni nonushtalar, tushliklar va kechki ovqatlar bilan ta’minlovchi korxonadir




D. Bu iste’molchilarga cheklangan turdagi qaynoq va salqin ichimliklar, sovuq taomlar, non va qandolatchilik mahsuotlari, shuningdek oson tayyorlanadigan issiq va shirin taomlar bilan tezkor xizmat ko’rsatishga mo’ljallangan korxonadir
ANSWER: A




Kafetery bu?

A. Bu do’kon huzurida shu joyning o’zida iste’mol qilinadigan issiq ichimliklar, sut, sharbatlar, buterbrodlar, qandolatchilik mahsulotlari va boshqa oziq-ovqat mahsulotlari sotish uchun tashkil etilgan bo’limdir

B. Bu iste’molchilarga cheklangan turdagi qaynoq va salqin ichimliklar, sovuq taomlar, non va qandolatchilik mahsuotlari, shuningdek oson tayyorlanadigan issiq va shirin taomlar bilan tezkor xizmat ko’rsatishga mo’ljallangan korxonadir

C. Do`konlar atrofidagi kichik qahvaxonalar

D. Iste’molchilarga turli qaynoq va sovuq ichimliklar, qandolatchilik sut mahsulotlari hamda tayyorlanishi murakkab bo’lmagan kulinariya mahsulotlarini taqdim etadi.
ANSWER: A




Umumiy ovqatlanish sohasi xizmat shakliga ko`ra qanday farqlanadi?

A. o’z-o’ziga xizmat ko’rsatuvchi; ofitsantlar xizmatidan foydalanuvchi; aralash; maxsulotlarni yetkazib beruvchi (dostavka); ko’chma xizmatni amalga oshiruvchi.

B. davlat mulkiga asoslangan korxonalar; aralash mulkga asoslangan qo’shma korxonalar;

C. lyuks; oliy;

D. birinchi; ikkinchi; uchinchi daraja
ANSWER: A




Bar -bu nima?

A. Odatda tik turgan holatga maslashgan yoki o’rindiqli iste’molchilarga ichimliklar va sovuq taomlar bilan xizmat ko’rsatish tashkil qiladi. Sotiladigan ichimliklar va mahsulotlar turlariga ko’ra barlar pivo, vino, kokteyl, sut barlari va boshqa barlarga ixtisoslashgan bo’ladi

B. Iste’molchilarga turli qaynoq va sovuq ichimliklar, qandolatchilik sut mahsulotlari hamda tayyorlanishi murakkab bo’lmagan kulinariya mahsulotlarini taqdim etadi.

C. Bu iste’molchilarni nonushtalar, tushliklar va kechki ovqatlar bilan ta’minlovchi korxonadir

D. Bu choynaklarda choy berish xizmat ko’rsatishning asosiy turi hisoblanadigan korxonadir
ANSWER: A




Kafe bu ?

A. Iste’molchilarga turli qaynoq va sovuq ichimliklar, qandolatchilik sut mahsulotlari hamda tayyorlanishi murakkab bo’lmagan kulinariya mahsulotlarini taqdim etadi

B. Bu do’kon huzurida shu joyning o’zida iste’mol qilinadigan issiq ichimliklar, sut, sharbatlar, buterbrodlar, qandolatchilik mahsulotlari va boshqa oziq-ovqat mahsulotlari sotish uchun tashkil etilgan bo’limdir

C. Bu iste’molchilarga cheklangan turdagi qaynoq va salqin ichimliklar, sovuq taomlar, non va qandolatchilik mahsuotlari, shuningdek oson tayyorlanadigan issiq va shirin taomlar bilan tezkor xizmat ko’rsatishga mo’ljallangan korxonadir

D. Iste’molchilarga ochiq maydonchada bostirma ostida yoki ochiq xizmat ko’rsatadi
ANSWER: A




Oshxona bu ?

A. Bu iste’molchilarni nonushtalar, tushliklar va kechki ovqatlar bilan ta’minlovchi korxonadir

B. Iste’molchilarga turli qaynoq va sovuq ichimliklar, qandolatchilik sut mahsulotlari hamda tayyorlanishi murakkab bo’lmagan kulinariya mahsulotlarini taqdim etadi.

C. Bu choynaklarda choy berish xizmat ko’rsatishning asosiy turi hisoblanadigan korxonadir

D. Odatda tik turgan holatga maslashgan yoki o’rindiqli iste’molchilarga ichimliklar va sovuq taomlar bilan xizmat ko’rsatish tashkil qiladi. Sotiladigan ichimliklar va mahsulotlar turlariga ko’ra barlar pivo, vino, kokteyl, sut barlari va boshqa barlarga ixtisoslashgan bo’ladi.
ANSWER: A




Bufet bu?

A. Bu iste’molchilarga cheklangan turdagi qaynoq va salqin ichimliklar, sovuq taomlar, non va qandolatchilik mahsuotlari, shuningdek oson tayyorlanadigan issiq va shirin taomlar bilan tezkor xizmat ko’rsatishga mo’ljallangan korxonadir

B. Iste’molchilarga turli qaynoq va sovuq ichimliklar, qandolatchilik sut mahsulotlari hamda tayyorlanishi murakkab bo’lmagan kulinariya mahsulotlarini taqdim etadi.

C. Bu do’kon huzurida shu joyning o’zida iste’mol qilinadigan issiq ichimliklar, sut, sharbatlar, buterbrodlar, qandolatchilik mahsulotlari va boshqa oziq-ovqat mahsulotlari sotish uchun tashkil etilgan bo’limdir

D. Iste’molchilarga ochiq maydonchada bostirma ostida yoki ochiq xizmat ko’rsatadi
ANSWER: A




Choyxona bu?

A. Bu choynaklarda choy berish xizmat ko’rsatishning asosiy turi hisoblanadigan korxonadir

B. Bu do’kon huzurida shu joyning o’zida iste’mol qilinadigan issiq ichimliklar, sut, sharbatlar, buterbrodlar, qandolatchilik mahsulotlari va boshqa oziq-ovqat mahsulotlari sotish uchun tashkil etilgan bo’limdir

C. Iste’molchilarga turli qaynoq va sovuq ichimliklar, qandolatchilik sut mahsulotlari hamda tayyorlanishi murakkab bo’lmagan kulinariya mahsulotlarini taqdim etadi.

D. Bu iste’molchilarga oson tayyorlanadigan taomlar va sovuq taomlar, qaynoq va salqin ichimliklar bilan tezkor xizmat ko’rsatishni tashkil etuvchi korxonadir

ANSWER: A



O’z-o’ziga xizmat ko’rsatish restoranlari qay tartibda ish olib boradi?

A. Bu turdagi restoranlar mijozlarga peshtaxta oldida tez xizmat ko’rsatilishi va ofitsiant xizmati nazarda tutilmagani tufayli nisbatan past narxlar bilan tavsiflanadi

B. Shaharlarda joylashgan bu muassasalar bo’lib rang-barang taomlarni taklif qiladi, ko’p xollarda tushlik va (yoki) kechki ovqatni taqdim etishga ixtisoslashadi

C. Iste’molchilarga turli qaynoq va sovuq ichimliklar, qandolatchilik sut mahsulotlari hamda tayyorlanishi murakkab bo’lmagan kulinariya mahsulotlarini taqdim etadi.

D. Xo`randalarga yuqori xizmatlarni amalga oshiradigan restoranlar
ANSWER: A




Vokzal restoranlari qayerlarda mavjud bo`ladi?

A. Temir yo’l, avtobus vokzallari va aeroportlarda joylashgan bo’lib 24 soat ishlaydi

B. Temir yo’l, Avtoshoxbekat va kasalxonalarda joylashgan bo’lib 24 soat ishlaydi

C. Avtobus vokzallari va aeroportlarda joylashgan bo’lib 18 soat ishlaydi

D. Temir yo’llarda joylashgan bo’lib 24 soat ishlaydi
ANSWER: A




Shahar restoranlari bu?

A. Shaharlarda joylashgan bu muassasalar bo’lib rang-barang taomlarni taklif qiladi, ko’p xollarda tushlik va (yoki) kechki ovqatni taqdim etishga ixtisoslashadi

B. Shaharlarda joylashgan bu muassasalar bo’lib cheklangan miqdordagi taomlarni taklif qiladi, ko’p xollarda tushlik va (yoki) kechki ovqatni taqdim etishga ixtisoslashadi

C. Barcha hududlarda joylashgan bu muassasalar bo’lib rang-barang taomlarni taklif qiladi, ko’p xollarda tushlik va (yoki) kechki ovqatni taqdim etishga ixtisoslashadi

D. Shaharlarda joylashgan bu muassasalar bo’lib lyuks toifadagi taomlarni taklif qiladi, ko’p xollarda ertalabki va (yoki) kechki ovqatni taqdim etishga ixtisoslashadi

ANSWER: A



Restoranlar toifalari bo`yicha qanday tavsiflanadi?

A. Lyuks, oliy, birinchi

B. Lyuks, o`rta, oliy

C. Oliy, o`rta, pastki

D. Oliy, lyuks, yuqori toifali
ANSWER: A




Bozor nima?

A. Bozor iqtisodiyoti qonun va qoidalariga asoslangan tovar va xizmatlarni ayriboshlash jarayonida xaridor va sotuvchi o’rtasidagi murakkab iqtisodiy munosabatlar tizimidir

B. Oldi berdi jarayonini amalga oshirish uchun mo`ljallangan tizim

C. Ayirboshlochilar uchun ishlab chiqilgan mustahkam tizim

D. Bozor iqtisodiyoti qonun va qoidalariga asoslanmagan tovar va xizmatlarni ayriboshlash jarayonida xaridor va sotuvchi o’rtasidagi sodda iqtisodiy munosabatlar tizimidir.
Pul ayriboshlash uchun mo`ljallangan joy.
ANSWER: A




Umumiy ovqatlanish xizmatlari bozori deyilganda nimani tushunasiz?

A. Bozordagi talab va taklifni inobatga olgan holda unga mos ravishda turli ovqatlanish mahsulotlarini tayyorlash, ayriboshlash va iste’molni tashkil qilish jarayonidagi iste’molchilar va sotuvchi o’rtasidagi iqtisodiy munosabatlar tizimi tushuniladi

B. Bozor iqtisodiyoti qonun va qoidalariga asoslangan tovar va xizmatlarni ayriboshlash jarayonida xaridor va sotuvchi o’rtasidagi murakkab iqtisodiy munosabatlar tizimi tushuniladi

C. Bozordagi talab va taklifni inobatga olgan holda unga mos ravishda ovqatlanish korxonalarini yaratish, ayriboshlash va iste’molni tashkil qilish jarayonidagi iste’molchilar va sotuvchi o’rtasidagi iqtisodiy munosabatlar tizimi tushuniladi

D. Ovqatlanish mahsulotlarini ishlab chiqarish, sotish bilan bog’liq xizmatlar mujassamlashtirilgan
ANSWER: A




Restoranni boshqarish jarayoni nimani ifodalaydi?

A. Ishchi kuchi, moddiy va moliyaviy resurslar optimal nisbatini ta’minlashga yo’naltirilgan harakatlar va o’zaro aloqalar to’plamini ifodalaydi

B. Boshqaruv jarayoni mahsulot ishlab chiqarish va sotish, tovarlar xarid qilish sohasida normal sharoitlar yaratishga, shuningdek, xizmat ko’rsatish darajasining yuqori bo’lishiga yo’naltiriladi

C. Tashkiliy rejada ishchilarning turlari, bajaruvchilar, mehnat hajmi, ishning amalga oshirilishi muddati aniq ko’rsatilgan bo’lishi kerak

D. Ovqatlanish mahsulotlarini ishlab chiqarish, sotish bilan bog’liq xizmatlar mujassamlashtirilganligini ifodalaydi.

ANSWER: A

Restoranni boshqarish jarayoni nimani ifodalaydi?

A. Ishchi kuchi, moddiy va moliyaviy resurslar optimal nisbatini ta’minlashga yo’naltirilgan harakatlar va o’zaro aloqalar to’plamini ifodalaydi

B. Boshqaruv jarayoni mahsulot ishlab chiqarish va sotish, tovarlar xarid qilish sohasida normal sharoitlar yaratishga, shuningdek, xizmat ko’rsatish darajasining yuqori bo’lishiga yo’naltiriladi

C. Tashkiliy rejada ishchilarning turlari, bajaruvchilar, mehnat hajmi, ishning amalga oshirilishi muddati aniq ko’rsatilgan bo’lishi kerak

D. Ovqatlanish mahsulotlarini ishlab chiqarish, sotish bilan bog’liq xizmatlar mujassamlashtirilganligini ifodalaydi.
ANSWER: D




Ma’muriyat bu?

A. Restoran direktori boshchiligidagi mansabdor shaxslar guruhi. U o’z majburiyatlari va huquqlariga muvofiq jamoa faoliyatiga rahbarlikni amalga oshiradi.

B. Ishchi kuchi, moddiy va moliyaviy resurslar optimal nisbatini ta’minlashga yo’naltirilgan harakatlar va o’zaro aloqalar to’plamini ifodalaydi

C. Restoran bosh oshpazi boshchiligidagi mansabdor shaxslar guruhi.
U o’z majburiyatlari va huquqlariga muvofiq jamoa faoliyatiga rahbarlikni amalga oshiradi.

D. Restoran ishchilaridan tuzilgan yuqori darajadagi oshpazlar guruhi amalga oshiradigan ishlar

ANSWER: A



Odatda ofitsiant stolning …. tomonidan kelib ichiga taomnoma joylashtirilgan papkani mehmonlarga beradi. Nuqta o`rniga kerakli terminnni qo`ying.

A. Chap

B. O’ng

C. Qarama-qarshi

D. Farqi yo’q
ANSWER: A




Agar ayollar bo’lsa, ular orasidagi yoshi .... taomnoma tutiladi.

A. Kattarog’iga

B. Kichikrog’iga

C. Farqi yo’q

D. Taomnoma so’raganga
ANSWER: A




Agar mijozlar ikki kishi — erkak va ayol bo’lsa, taomnoma ... kishiga beriladi.

A. Erkak

B. Ayol

C. Farqi yo’q

D. Taomnoma so’raganga
ANSWER: A




Agar restoranga xarbiy xizmatchilar kelgan bo’lsa, taomnoma ...tavsiya etiladi.

A. Unvoni yuqoriroq kishiga

B. Yoshi kattarog’iga

C. Yoshi kichikrog’iga

D. Unvoni pastroq kishiga

ANSWER: A



Agar xo’randalar o’zaro gapga tushib ketishsa, ofitsiant..., deb ogoxlantirishi lozim. Nuqta o`rniga kerakli terminni qo`ying.

A. Buyurtmalaringni qabul qilishga tayyorman

B. Shoshilayapman buyurtmani bering

C. Ofitsiant ketib qoladi

D. Ofitsiant kutib turadi
ANSWER:A




Ofitsiant dasturxon bezatishda pichoqning o’tkir tomoni ... qaratiladi, vilka..., uch tomoni yuqoriga qaratib quyiladi. Nuqta o`rniga kerakli terminnni qo`ying.

A. O’ngga, chapga

B. Chapga, o’ngga

C. O’ngga, o’ngga

D. Chapga, chapga
ANSWER: A




Stol bezatish pichoqdan boshlanadi, u .... qaratib qo’yiladi

A. Chapdan o’ngga

B. O’ngdan chapga

C. Chapdan changa

D. O’ngdan o’ngga
ANSWER: A




Ofitsiant dasturxon bezatishda vilkalar ... qaratiladi

A. O’ngdan chapga

B. Chapdan o’ngga

C. Chapdan changa

D. O’ngdan o’ngga
AMSWER: A






Ofitsiant dasturxon bezatishda anjomlarni shunday qo’yish kerakki, ular ...

A. Bir-birlariga tegmasin

B. Bir-birlariga tegsin

C. Bir-birlariga uzoq tursin

D. Bir-birlariga to’g’ri tursin

ANSWER: A



Ovqatlanish tizimida uch mahal ovqatlanish: nonushta, tushlik va kechki taom nima deb ataladi?

A. To’liq pansion

B. Yarim pansion

C. Bir marta ovqatlanish

D. Ikki marta ovqatlanish
ANSWER: A




Ovqatlanish tizimida ikki maxal ovqatlanish: nonushta, tushlik yoki kechki taom nima deb ataladi?

A. Yarim pansion

B. To’liq pansion

C. Bir marta ovqatlanish

D. Ikki marta ovqatlanish

ANSWER: A



Ovqatlanish tizimida bir marta ovqatlanish (faqat nonushta) nima deb ataladi?

A. Bir marta ovqatlanish

B. To’liq pansion

C. Yarim pansion

D. Ikki marta ovqatlanish

ANSWER: A



Bu ovqatlanish tizimida 3 mahal ovqtlanishdan tashqari barlar taklif etayotgan ichimliklar va boshqa turdagi oziq-ovqat maxsulotlari taqdim etiladi. Bu...

A. Xammasi kiritilgan ovqatlanish

B. To’liq pansion

C. Yarim pansion

D. Bir marta ovqatlanish
ANSWER: A




Qaysi restoranlar xodimlari uchun tasdiqlangan me’yoriy xujjatlar asosida erkak bosh ofitsiantlarga: kostyum, ko’ylak, galstuk; ayollarga - kostyum, bluzka , galstuk beriladi?

A. Lyuks va oliy toifadagi

B. Lyuks toifadagi

C. Oliy toifadagi

D. Birinchi toifadagi

ANSWER: A



Restoranda xizmat ko’rsatishning qanday an’anaviy shakllari qo’llaniladi?

A. Kundalik xizmat, banketlarda xizmat ko’rsatish, xizmat ko’rsatishning maxsus shakli

B. Banketlarda xizmat ko’rsatish, xizmat ko’rsatishning maxsus shakli

C. Banketlarda xizmat ko’rsatish

D. Xizmat ko’rsatishning maxsus shakli
ANSWER: A




Restoran xizmati asosiy elementlardan iborat-bular:

A. Xo’randalarni kutib olish va joy-joyiga o’tqazish; buyurtmalar qabul qilish; buyurtmalarni bajarish; buyurilgan taom va ichimliklarni olib kelib berish xizmat so’ngida xisob-kitob qilish.

B. Buyurtmalar qabul qilish; buyurtmalarni bajarish; buyurilgan taom va ichimliklarni olib kelib berish xizmat so’ngida xisob-kitob qilish.

C. Buyurtmalarni bajarish; buyurilgan taom va ichimliklarni olib kelib berish xizmat so’ngida xisob-kitob qilish.

D. Xo’randalarni kutib olish va joy-joyiga o’tqazish; buyurtmalar qabul qilish; buyurtmalarni bajarish; xizmat so’ngida xisob-kitob qilish.

ANSWER: A



Bosh ofitsiant yoki ofitsiant mijozlardan kimning qayerga o’tirishi lozimligini tavsiya qiladi va uning bilan birga axloq-odob yuzasidan quyidagilarni amalga oshirishi mumkin, to’g’ri javobni toping

A. Avval ayollarni, so’ngr aerkaklarni o’tqazish kerak, ayollar erkaklardan o’ng tomonda, erkaklar stolning o’ng burchagida yok iayolga qarama-qarshi tomonda o’tirishi lozim

B. Avval erkaklarni, so’ngra ayollarni o’tqazish kerak, ayollar erkaklardan o’ng tomonda, erkaklar stolning o’ng burchagida yoki ayol gaqarama-qarshi tomonda o’tirishi lozim

C. Avval ayollarni, so’ngra erkaklarni o’tqazish kerak, ayollar erkaklardan chap tomonda, erkaklar stolning chap burchagida yoki ayolga qarama-qarshi tomonda o’tirishi lozim

D. Ayollar erkaklardan chap tomonda, erkaklar stolning chap burchagida yoki ayolga qarama-qarshi tomonda o’tirishi lozim
ANSWER: A




Bosh ofitsiant yoki ofitsiant mijozlardan kimning qayerga o’tirishi lozimligini tavsiya qiladi va uning bilan birga axloq-odob yuzasidan quyidagilarni amalga oshirishi mumkin, to’g’ri javobni toping

A. Agar mijoz ayol bilan kelsa, ayolni erkakdan avval o’tkazadi, erkakka esa o’tirishda bosh ofitsiant yordam qiladi

B. Agar mijoz ayol bilan kelsa, erkakni ayoldan avval o’tkazadi

C. Agar mijoz ayol bilan kelsa, ayolni erkakdan avval o’tkazmaydi

D. Agar mijoz ayol bilan kelsa, ayolni o’tirishida bosh ofitsiant yordam qiladi

ANSWER: A



Bordiyu ayol ofitsiant xizmat qilayotgan bo’lsa, u holda yoshi ulug’largagina o’tirishda yordam qilishi mumkin-mi?

A. Yordam qilishi mumkin

B. Yordam qilishi mumkin emas

C. Yordam qilishi shart

D. Shart emas

ANSWER: A



Mijozlar o’zlari joy tanlab o’tirib olsalar, .....

A. Ularni bezovta qilib boshqa stolga o’tqazishning xojati yoq

B. Ularni bezovta qilib boshqa stolga o’tqazish kerak

C. Bu mumkin emas

D. Ularni o’z joylariga o’tqazish kerak

ANSWER: A



Mijozlarni bir joydan ikkinchi joyga o’tqazish .... xohishi bilangina bo’lishi mumkin

A. Mijozlar

B. Ofitsiant

C. Menejer

D. Bosh ofitsiant
ANSWER: A




Tushliklar; klub uchrashuvlari va yig’inlari; kokteyllar; ballar; kontsertlar; modular namoyishi kaysi tadbirlar turlariga to’g’ri keladi?

A. Ijtimoiy xususiyatga ega tadbirlar

B. Xususiy tadbirlarga

C. Ishbilarmonlik sabablari

D. Umumiy tadbirlarga

ANSWER: A



Dissertatsiya himoyasi; to’ylar; tug’ilgan kunlar; yubileylar kaysi tadbirlar turlariga to’g’ri keladi?

A. Xususiy tadbirlarga

B. Ijtimoiy xususiyatga ega tadbirlar

C. Ishbilarmonlik sabablari

D. Umumiy tadbirlarga

ANSWER:A



Konferentsiyalar (mahalliy va xalqaro); seminarlar, simpoziumlar, ma’ruzalar,
yig’ilishlar qaysi tadbirlar turlariga to’g’ri keladi?

A. Ishbilarmonlik sabablari

B. Ijtimoiy xususiyatga ega tadbirlar

C. Xususiy tadbirlarga

D. Umumiy tadbirlarga
ANSWER: A


Bu yerda sifatli xizmat ko’rsatish uchun zaruriy jihozlarni saqlash va tayyorlash amalgao shiriladi

A. Ofitsiantlar uchun qo’shimcha xona (banket ofisi)

B. Saralash oshxonasi

C. Zaldagi oshxona

D. Erkin yoki servis bari
ANSWER: A




Uning rahbari – bosh ofitsiant, ular oldiga vazifa qo’yadi. Uning qo’l ostida oshxona va servirovka idishlari bo’ladi

A. Ofitsiantlar bo’limi

B. Tozalik bekasi

C. Texnik

D. Boshqa xizmatchilar
ANSWER: A


Doimiy muassas tozaligini kuzatib boradi, uni tozalash va saqlashni tashkil etadi. Bundan tashqari zarur bo’lganda dekor bo’yicha topshiriqlarni ya’ni gullar yoki vazalar bilan bog’liq ishlarni ham bajaradi

A. Tozalik bekasi

B. Ofitsiantlar bo’limi

C. Texnik

D. Boshqa xizmatchilar

ANSWER:A



U barcha texnik nosozliklarni bartaraf etadi. Uning vazifasiga tadbirni o’tkazish uchun zarur bo’lgan texnik jihozlarni almashtirish va ta’mirlash ham kiradi

A. Texnik

B. Tozalik bekasi

C. Ofitsiantlar bo’limi

D. Boshqa xizmatchilar

ANSWER:A

U idishlarni yuvish bilan bog’liq barcha ishlarni boshqaradi, jihozlarning sozligini kuzatib boradi.

A. Idishlarni yuvish uchun mas’ul

B. Texnik

C. Tozalik bekasi

D. Boshqa xizmatchilar

ANSWER: A

Qaysi qo’lda sochiqcha bilan tarelka ushlanadi, sochiqning ikkinchi tomoni bilan qaysi qo’lda aylantirilib, tarelka artiladi

A. Chap, o’ng

B. Chap, chap,

C. O’ng, o’ng

D. O’ng, chap

ANSWER: A



Ryumka va qadaxlarni qaysi qo’l bilan pastidan ushlanadi, sochiqcha bilan qaysi qulda,
bosh barmoqni ichkariga tiqib, boshqa barmoqlar bilan sirti artiladi

A. Chap, o’ng

B. Chap, chap,

C. O’ng, o’ng

D. O’ng, chap

ANSWER: A


Restoranning tushlik taomlari ...bo’lsa, stoldagi dasturxon ustidan polietilen klyonka solinadi

A. Oshxona bahosida sotiladigan

B. Salfetka-sochiqlar bilan

C. Bilan dasturxon ifloslangan

D. Uchun dasturxonlar olingan bo’lsa

ANSWER: A



Stol bezatishda nimaga rioya qilinadi?

A. Taomnomaga

B. Restoranning imkoniyatiga

C. Mijozning talabiga

D. Ofitsiantning didiga

ANSWER: A



.... qo’yilishi bilan stol bezatishga yakun yasaladi. Nuqta o`rniga kerakli terminni qo`ying

A. Sochiq-salfetkalar

B. Fujerlar

C. Idish-anjomlar

D. Zirovarlar va kuldon

ANSWER: A



Tovarga bo`lgan talab shakllanishi uchun nima qilish zarur?

A. Bo`lajak xaridorlar ehtiyojini o`rganish

B. Bozorni o`rganish

C. Raqiblarni o`rganish

D. Bozorda uncha omadi kelmagan

ANSWER:A



Reklama deb nimaga aytiladi?

A. Tovar ishlab chiqaruvchi yoki xizmat ko`rsatuvchi yoki xizmat ko`rsatuvchi o`z tovar yoki xizmati bilan bozorga kirayotgani haqida axborot.

B. Tovar ishlab chiqaruvchi o`z tovari bilan bozorga kiritayotgan to`g`risida axborot.

C. Xizmat ko`rsatuvchi o`z xizmati bilan bozorga kirayotgani haqida axborot.

D. Mahsulot sifati haqida axborot.




Reklamaning samaradorligi qanday o`lchanadi?

A. Sotilgan mahsulot qiymati bilan.

B. Jamoatchilik fikrining shakllanishi bilan.

C. Iste'mol baholarining o`zganishi bilan.

D. Jamoatchilik fikri shakllanishi va iste'mol baholarining o`zgarishi bilan.

ANSWER: A



Marketing axboroti asosini nima tashkil etadi?

A. Iste'molchilar talabi to`g`risidagi ma'lumotlar.

B. Iste'molchilar ehtiyoji to`g`risidagi ma'lumotlar.

C. Bozordagi talab va taklif to`g`risidagi ma'lumotlar.

D. Reklama agentlari.

ANSWER: A



Bozorni o`rganishda asosiy maqsad nima?

A. Bozor kon'yunkturasiga baho berish va uning rivojlanish istiqbolini ishlab chiqish.

B. Bozor kon'yunkturasiga baho berish bozorining rivojlanish istiqbolini anglab chiqish.

C. Bozorning rivojlanish istiqbolini aniqlab chiqish.

D. Bozordagi raqobatni o`rganish

ANSWER: A



… o’tkazilganda qatnashuvchilar stullarda o’tirmaydilar, tik turib tamaddi qiladilar va ichimliklar ichadilar. O’ziga xos xususiyatlari shundan iboratki, taomnomada, asosan, sovuq ovqatlar, ichimliklar, issiq gazak, desert va issiq ichimliklar assortimenti bo’ladi.

A. Furshet-banketi

B. Kokteyl – banketi

C. Choy banketi

D. To’y banketi

ANSWER: A



Ofitsiant rumkalar, ichimlik shishalarini patnisga qo’ygan holda chap qo’lida olib yuradi (rumkalar ustiga salfetkalar yopilgan bo’ladi), mehmonlarga ichimliklar taklif qiladi va o’ng qo’li bilan quyib beradi

A. Furshet-banketi

B. Kokteyl – banketi

C. Choy banketi

D. To’y banketi

ANSWER: A



Furshet-banketlarda xorijiy mehmonlar qatnashayotgan bo’lsa, davlat bayroqlari qo’yiladi. O’zbekiston Respublikasi bayrog’i hurmatli mehmonlardan ... tomonda, banket qaysi xorijiy davlat sharafiga o’tkazilayotgan bo’lsa, ularning bayrog’i ... tomonda turadi.

A. O’ng, chap

B. Chap, o’ng

C. O’ng, o’ng

D. Chap, chap

ANSWER: A



Banket taomnomasida asosan xamir-qandolat mahsulotlari (non, pirog, suxari, tort, pirojniy, keks, pecheniy, konfetlar, shirinyong’oqlar, bodom, olma, har xil meva va boshqalar) bo’ladi.

A. Choy banketi

B. Kokteyl – banketi

C. Furshet - banketi

D. To’y banketi

ANSWER: A



Shveytsar, kiyimiluvchi, zal, xojatxona farroshlari, buffet xodimlari ishlari ham uning nazoratida bo’ladi

A. Bosh ofitsiant

B. Restoran direktori

C. Shveytsar

D. Oshpaz

ANSWER: A



Restoran yopilishi oldidan kiruvchilarni to’xtatadi. Mehmonlar iltimosiga ko’ra taksi chaqirib berish ham uning vazifasiga kiradi. Restoranga kirish qismi tozaligiga qarab, oyna, eshiklarni, polni artib tozalab turadi.

A. Shveytsar

B. Kiyimiluvchilar

C. Bosh ofitsiant

D. Oshpaz

ANSWER: A



Agar ofitsiant va zaldagi boshqa xodimlar mehnat intizomini buzsa yoki ishga kelganda talab qilingan qiyofada bo’lmasa, bosh ofitsiant ularni ...

A. Ishdan chetlatishi mumkin

B. Ishdan chetlatishi mumkin emas

C. Direktorga aytishi mumkin

D. Almashtirishi mumkin

ANSWER: A



Mijoz tomonidan taom sifatidan norozi bo’lib nizo chiqsa, kim sifatlisiga almashtirib berishi lozim.

A. Bosh ofitsiant

B. Menejer

C. Shveytsar

D. Oshpaz

ANSWER: A



Quydagi xodimlar qaysi toifaga kiradi. Zal ma`muri, bosh ofisiant, ofisiantlar,oshpazlar,ovqat tarqatuvchilar,bufetchi kassir,kiyim iluvchi,
shveytsar,ovqat magazine sotuvchisi.

A. Xizmat ko`rsatuvchi

B. Oliy toifag

C. Luks toifag

D. Luks va oliy toifa

ANSWER: A



Restoran barlarda ishlovchi xodimlar xorijiy mamalakatlarda ovqat tayyorlashni va xizmat ko`rsatishi bilan tanish bo`lgan xodimlar qaysi toifaga kiradi.

A. Luks toifaga

B. Xizmat ko`rsatuvchi

C. Oliy toifaga

D. Oliy va luks toifa

ANSWER: A



Shveytssar kim tomonidan qo`yiladi.

A. Restoran direktori

B. Ma`muriyat

C. Brigadalar

D. Xodimlar

ANSWER: A



Zallarning joylashishi haqida restoranga keluvchilarga axborot beruvchi xodim qaysi qatorda to`g`ri ko`rsatilgan.

A. Shveytsar

B. Gardirobchi

C. Bosh ofisiant.

D. Destibyur

ANSWER: A



Restoranga kirishda ustki kiyimlarni qabul qiluvchi xodimni aniqlang.

A. Gardirobchi

B. Bosh ofisiant

C. Shveytsar

D. Destubyur

ANSWER: A



Mehmonlarni iltimosiga ko`ra taksi chaqirib berish qaysi xodimning vazifasiga kiradi

A. Shveytsar

B. Gardirobchi

C. Menenjer

D. Destibyur
ANSWER: A




Ofisiantlarning hamma ishlariga rahbarlik qiladigan xodimni aniqlang.

A. Bosh ofisiant

B. Menenjer

C. Direktor

D. Destibyur

ANSWER: A



Mehmonxona ichiga ovqatlanishni tashkil qilish, qabullar, banketlar, o`tkazishni tashkilqiluvchi qaysi xodim amalga oshirishi mumkin.

A. Bosh ofisiant.

B. Menenjer

C. Direktor

D. Ma`muriyat

ANSWER: A



Ofisiantlar, kiyim iluvchilar, shveytsarlar mijozlar esidan chiqarib qoldirgan buyumlarni qaysi xodimga topshiradi

A. Bosh ofisiant.

B. Menenjer

C. Direktor

D. Ma`muriyat

ANSWER: A



Restoran xodimlari va mijozlar orasida nizo chiqsa kim hal etishga harakat qiladi.

A. Bosh ofisiant

B. Menenjer

C. Direktor

D. Ma`muriyat

ANSWER: A



Restoranda barcha xodimlarni asosiy vazifasi ………………….

A. Xo`randalarga yuqori darajada xizmat ko`rsatishmi

B. Mijozlarga tegishli axborot berish.

C. Xizmat qilish jarayonida taom va ichimliklarni ta`riflash

D. Mijozlar ehtiyojini o`rganish

ANSWER: A



Ofisiant va boshqa xodimlarning ishga chiqish grafigi kim tomondan tuziladi.

A. Bosh ofisiant

B. Ma`muriyat

C. Bosh oshpaz

D. Brigada

ANSWER: A



Bozorni o`rganish ishlab chiqarilgan mahsuloti uchun xaridor toppish uning talabini qondirish va shu yo`l bilan ishlab chiqarishdan va xizmat ko`rsatishdan foyda olishga erishishdir bu…………

A. Marketing xizmati

B. Reklama

C. Restoran xizmati reklamasi

D. Mijozlar ehtiyojini o`rganish

ANSWER: A



Nimani umumiy ovqatlanish bozorida o`rni yuqori .

A. Reklamaning

B. Marketing

C. Reklama siyosati

D. To`g`ri tashkil etilgan tovar siyosati




Umumiy ovqatlanishda sifatni aniqlashda natija ko`rsatkichi sifatida qanday xizmat olinadi.

A. Chakana tovar aylanmasi

B. Aylanma mablag`lari

C. Fondlar qaytimi

D. To`g`ri tashkil etilgan tovar siyosati

ANSWER: A



Shahar ichida joylashgan bo’lib, belgilangan ma’lum soatlarda ishlaydi. Ular taom, gazak, ichimliklarni keng assortimentda tavsiya etadi.

A. Shahar restorani

B. Restoran

C. Bar

D. Korxona

ANSWER: A



Qanday idishlarda taomni 2 sutkadan ortiq saqlash tavsiya etilmaydi?

A. Alyuminda

B. Metalda

C. Cho’yanda

D. Melxiarda

ANSWER: A



Qanday idishlarda mahsulot tuzlash, taompishirish, ichish uchun suv qaynatish mumkin emas.

A. Po’latda

B. Temirda

C. Metalda

D. Cho’yanda

ANSWER: A



Jez idishlar asosan qanaqa ishlarda ishlatiladi?

A. Suv qaynatish, qiyomlar pishirishlarda

B. Ovqat pishirishda

C. Shirinliklar tayyorlashda

D. Tuxum pishirishda

ANSWER: A



Qanday idishlardan agarda sirlanmagan bo’lsa, oziq-ovqatda foydalanish mumkin emas?

A. Temir idishlardan

B. Cho’yan idishlardan

C. Jez idishlardan

D. Alyumin idishlardan

ANSWER: A



Melxior va neyzilber idishlar asosan nima ishlarda ishlatiladi .

A. Stol bezatishda

B. Stol yig’ishtirishda

C. Bayram qilganda

D. Vino ichishda

ANSWER: A



Kulolchilik idishlari nimadan yasaladi

A. Tez eriydigan arzon loylardan

B. Temirdan

C. Yog’ochdan

D. Cho’yandan

ANSWER: A



Suv qaynatish uchun uchun asosan qanday idishlar ishlatiladi ?

A. jez

B. metall

C. Cho’yan

D. Alyumin

ANSWER: A



Sovutilgan, to’g’ralgan baliqlar saqlash muddati necha soat?

A. 6 soat

B. 12 soat

C. 16 soat

D. 24 soat

ANSWER: A



Kokteyl banketlarning o’ziga xos xususiyati shundan iboratki, ularning taomnomasida asosan nimalar o’rin olgan?

A. Kokteyl va alkogolsiz ichimliklar

B. Spirtli ichimliklar

C. Kokteyl

D. Kokteyl va alkogol ichimliklar

ANSWER: A



………..-konyak, likor va vino shu kabilar aralashmasidan shakar va ziravorlar qo’shib tayyorlangan shirin va xushbo’y ichimlik ?

A. Kokteyl

B. Pivo

C. Kofe

D. Qaxva

ANSWER: A



Mehmonlarga ichimliklar, gazaklar, qanday patnislarda tarqatish ancha qulay?

A. Dumaloq ,cho’zinchoq

B. To’rtburchak

C. dumaloq

D. Cho’zinchoq

ANSWER: A



Banket zaliga kirishda mehmonlarni kimlar kutib oladi ?

A. Banket tashkilotchilari

B. Ofitsantlar

C. Zal egalari

D. Hech kim

ANSWER: A



Kokteyl banketida ofitsantlar qachon xizmat qilishni boshlaydilar ?

A. Mehmonlardan birinchisi zalda ko’rinishi bilan

B. Mehmonlarni yarmi kelgandan keyin

C. Mehmonlar kelmasidan

D. Hamma yig’ilgandan keyin

ANSWER: A



Buffet uchun ajratilgan stollarga nima to’shaladi?

A. Qalin matoli dasturxon

B. Klyonka

C. Poletilen klyonka

D. Bu muhim emas

ANSWER: A



Buffet stolida nimalar uchun joy qoldiriladi?

A. Patnis ichimliklar va muz uchun

B. Patnis uchun

C. Bo’shagan shishalar uchun

D. Muz uchun

ANSWER: A



Banket boshlanishiga qancha qolganda bar har jihatdan to’la tayyor bo’lishi shart ?

A. 20-30 daqiqa

B. 15 -20 daqiqa

C. 40-45 daqiqa

D. 10 daqiqa
ANSWER: A




Kimlar mehmonlar kelganidan boshlab to oxirgi mehmon qolguncha uzluksiz xizmat qiladi?

A. Ofitsantlar

B. Oshpazlar

C. Zal egalari

D. Banket tashkilotchilari

ANSWER: A



Gazaklar qanday idishlarga solinadi ?

A. Qizitilgan metal yoki chinni idishlarga

B. Spool idishlarga

C. Chinni idishlarga

D. Metal idishlarga

ANSWER: A



Bufetda xamma vaqt zaxirada nimalar bo’lishi lozim?

A. Salfetka , sochiq, kuldon va boshqalar

B. Salfetka

C. Sochiq

D. Kuldon

ANSWER: A
Download 56.67 Kb.

Do'stlaringiz bilan baham:




Ma'lumotlar bazasi mualliflik huquqi bilan himoyalangan ©fayllar.org 2023
ma'muriyatiga murojaat qiling