9-sinf o`quvchilari uchun kimyo fanidan test Savollari


Download 43 Kb.
Sana19.03.2020
Hajmi43 Kb.

Aim.uz

9-sinf o`quvchilari uchun kimyo fanidan test Savollari.

1-variant

1. Elementlar davriy jadvali kim tomonidan kashf qilingan

A)Mendeleyev

B)Lomonosov

C)Lavuaze

D)Avagadro

2. 4-davrda metallardan nechta joylashgan?

A) 2 ta

B) 5ta


C) 8 ta

D)1 ta


3. 24 ta proton,28 ta neytron va 24 ta electron bo`lgan elementni toping.

A)Nikel


B)Fosfor

C)xrom


D )alyuminiy

4.Qaysi elementning elektromanfiyligi katta?

A) B

B) Cl


C)F

D)Na


5 .Vodorod peroksidda kislorodning oksidlanish darajasi nechaga teng?

A)+2


B)+3

C)+1


D)-1

6.0.25 mol atomar vodorodda atomlar soni nechaga teng?

A) 6,02 1025

B) 12,02 1023

C) 3,01 1023

D)1,505 1023

7. Uglerodning qaysi allotropic shakl o`zgarishi sun`iy hisoblanadi?

A)olmos


B)grafit

C)karbin


D)fullerin

8 .Bir moddaning yuzasiga ikkinchi moddaning yutilishi nama deyiladi?

A)elektromanfiylik

B)fotosintez

C)adsorbsiya

D)korroziya

9. Qumtuproqning kimyoviy formulasi to`g`ri berlgan qatorni toping.

A)Si O2

B)SiH4

C)K2 O

D)CaO

10.Karborunddan nima maqsadda foydalaniladi?



A)pardozlash va silliqlash toshlari tayyorlanadi

B)sement ishlab chiqariladi

C)shisha ishlab chiqarishda

D)keramika ishlab chiqariladi

11.Shishaning kimyoviy tarkibini taxminan qanday formula bilan ifodalash mumkin?
A)Na2 O CaO 6SiO2

B)CaCO3 Mg CO3

C) CaCO3

D) Mg CO3

12.Karbonat angidridning havoga nisbatan zichligi nechaga teng?

A.1,52


B.5,23

C.1,2


D.1,48

13 Davr deb nimaga aytiladi?

14 Radioaktiv yemirilish deb nimaga aytiladi?

15 Elektrolitik dissotsiyalanish darajasi nima?

javoblar 1 VARIANT
1 a

2 c


3 c

4 c


5 d

6 d


7 c

8 c


9 a

10 a


11 a

12a


13 Ishqoriy metallardan boshlanib inert gazlar bilan tugaydigan vertical qatorga aytiladi.

14 Radioaktiv elementlarning o`z-o`zidan radiaktiv nurlar chiqarish natijasida yangi kimyoviy element hosil bo`lishi.

15 Elektrolitik dissotsiyalanish darajasi deb elektrolit suv yoki boshqa qutbli erituvchi ta`sirida eriganda hamda yuqori haroorat ta`sirida suyuqlanganda uning ionlarga ajralish hodisasiga aytiladi.

kimyo 2-variant

1.Moddalarning o`xshashlik jadvalini kim kashf qilgan?

A.Mendeleyev

B.Joffrua

C.Nyulends

D Sala

2. Faqat metallar berilgan qatorni aniqlang



A.B,Zn,Al

B.Ag,Pb,C

C Al,Mg,Fe

D F,Cl,K


3 13.5 gr Al da nechta atom bor?

A.5.01 1023

B.6.02 1023

C.3.01 1023

D 4.01 1023

4 Elektronning atomdan ajralish uchun zaruriy energiya miqdoriga nima deyiladi?

A.elektronga moyillik

B.ionlanish energiya

C.elektromanfiylik

D atom radiusi

5 Elektron berish jarayoni nima deyiladi?

A.oksidlanish

B.qaytarilish

C.ionlanish

D adsorbsiya

6 Metallmaslarning vodorod bilan birikmalarida oksidlanish darajalari qanday darajalarda o`zgaradi?

A.-4 dan -1 gacha

B. -2 dan -1 gacha

C. -7 dan – 2 gacha

D -1 dan -5 gacha

7 Qaysi metallmas suyuq holda bo`ladi?

A.ftor


B.xlor

C.brom


D uglerod

8 Inert elementlar tashqi energetic pog`onalarida nechtadan electron bo`ladi?

A.5

B.6


C.7

D 8


9 Ksenon tetraftoridning kimyoviy formulasi berilgan qatorni toping.

A.XeF4

B.XeBr2

C.F2



D Xe

  1. Qaysi birikmada azot -3 oksidlanish darajasini namoyon qiladi?

A.N2

B.NH3

C.N2 O3

D NO
11 Uglerod guruhiga qaysi elementlar kiradi?

A.C Si Ge Sn Pb

B.F C N B O

C. S Ra C I

D N Mg K Al

12 O`zbekistonda ko`mir zahiralari bo`yicha Markaziy Osiyoda nechanchi o`rinda turadi?

A .1


B .2

C. 3


D 12

13 Silikat sanoatiga qaysi nimalar kiradi?

14 5 guruh bosh guruhchasida nechta metal bor va qaysilar?

15 Metallarning olinish usullarini yozing

Javoblar 2-VARIANT

1 B


2 C

3C

4B



5A

6A


7C

8D

9A



10B

11 A


12B

13 Shisha,sement,keramika ishlab chiqarish

14 kadmiy,nikel,simob,qalay,,qo`rg`oshin,mis,kobalt,texnisiy

15 2 ta,Sb va Bi





Aim.uz


Download 43 Kb.

Do'stlaringiz bilan baham:




Ma'lumotlar bazasi mualliflik huquqi bilan himoyalangan ©fayllar.org 2020
ma'muriyatiga murojaat qiling