Информатика ва ат (масофавий таълим курслари учун) фанидан тест саволлари


Konus balandligi 4 sm,asosi radiusi 3sm.To`la sirtini toping


Download 1.4 Mb.
bet4/47
Sana27.08.2020
Hajmi1.4 Mb.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   47

24. Konus balandligi 4 sm,asosi radiusi 3sm.To`la sirtini toping.

*a)24

b)20

c)15

d)14

25.Silindr o`q kesimining diagonali 8sm bo`lib asosi bilan 300 burchak tashkil etadi.Silindr hajmini toping.

*a)48см3

b)24см3

c)36см3

d)40см3



26. Funksiyaning х=0 nuqtadagi hosilasini toping. g(х)=х4-3х3+2х2

*a)0

b)-1

c)17

d)-9

27. Funksiyaning hosilasini toping: f(х)=ln(2х+1)

*a)

b)2х+1


c)

d)

28. Funksiyaning hosilasini toping: f(х)=2х3

*a)2хln2+3x2

b)

c )2хln3

d)2х+3х2

29. Funksiyaning hosilasini toping: у=cos5x

*a)-5sin5x

b)-sin5x

c)5sin5x

d)5sinx


30. Jism to`g`ri chiziq bo`ylab х(t)= 2t2-6t+5 qonun bo`yicha xarakatlanmoqda.

Jismning t=2 seк. vaqt momentdagi xarakat tezligini toping.

*a) 2

b)14


c)12

d)4


31. у=3х2-х parabo`laga x=-1 nuqtada o`tkazilgan urinma tenglamasini tuzing.

*a)у=-7х-3

b)у=7х+3

c)у=7х-3

d)у=7х+11

32. у=4х2 +2х-1 funksiyaning kamayish oraligini toping.

*a)(-∞;- )

b)[-;∞),

c)[- ;}

d)(-∞;∞)

33. у=х3-6х2+4 funksiyaning o`sish oraligini toping;

*a)(-∞;0)va(4;∞)

b)[4;∞)

c)(-∞;0)

d)(-∞;∞)

34. у=-х2-х+6 funksiyaning ekstremumlarini toping

*a)max:(-0,5;6,25)

b)min:(-0,5; -6,25)

c)max:(0,5;6,25)

d)min:(-0,5;-6,5)

35. f(х)=х3-2х2-4х+2 funksiyaning [-1;1]oraliqdagi eng katta qiymatini toping

*a) 3

b)3;

c) 4;


d )3

36. Ayirmasisi 20ga teng , ko`paytmasi eng kichik bo`ladigan ikkita sonni toping.

*a) 10 и -10

b) 10 va 10

c)) 11 va 9

d) 13 va 7

37. To`gri to`rtburchakning yuzi 25 sm2. Uning perimetri eng kichik bo`ladigan qiymatini toping.

*a)20см

b )12,5см

c) 40см

d)18см


38. Funksiyaning boshlang`ichini toping. f(х)= 3sinx-2cosx

*a)-3cosx-2sinx+C

b)-3 cosx+2sinx+C

c) 3cosx+2sinx+C

d)-3cosx+sinx+С

39. 2(9х2-6х+1)dx integralni toping.

*a)6х3-6х2+2х+С

b)18х2-12х+2+С

c)18х3-12х2+2х+С

d)9х3-3х2+2х+С

40. у=3х2+3, у=0, х=-2, х=0. Chiziqlar bilan chegarakangan figuraning yuzini toping.

*a)14


b)12

c)10


d)15

41. Integralni hisoblang:

*a)42

b)52


c)32

d)62


42. Massasi m=2 kg bo`lgan jism to`g`ri chijiq bo`ylab S(t)=2+2t2-3t (m) qonun bo`yicha harakatlanmoqda. Jismning harakat boshlangandan 3 sekundan keyingi knetik energiyasini toping.

*a)81


b)9

c) 82


d)18

43. Perimetri 16 sm bo`lgan to’rtburchaklar ichida yuzasi eng kattasini toping.

*a)16

b)48


c)36

d )64


44. Quyidagi tekis burchaklarning qaysilaridan to`rt yoqli burchak yasash mumkun.

1)40о, 70о,100о va 150о; 2)150о,30о,70о va 40о; 3)130о,50о,30о va 70о.

*a)2,3

b)2


c)3

d) 1


45. To`g`riburchakli parallelepipedning uch o`lchoviga ko`ra diago`nalini toping.

8;9;12.


*a)17

b)30


c)25

d)20


46. Asosining tomonlari15,25,va 20 ga,yon qirrasi asosining kichik balahdligiga teng bo`lgan uchburchakli to`g`ri prizmaning hajmini toping.

*a)1800

b)1700

c)1400


d)1600

47 . Muntazam to`rtburchakli piramida asosinig tomoni 10, balandligi 12 ga teng bo`lsa, to`la sirtini toping.

*a) 360

b) 460


c)260

d)350


48. Silindr o`q kesimi kvadrat bo`lib diago`nali 36 sm. Silindr asosinig radiusini toping.

*a)9

b)8 sm

c) 10 sm

d)9sm

49. Konus balandligi 12sm, asosi radiusi 5sm. To`la sirtini toping.



*a)90 sm2

b)95 sm2

c)94 sm2

d)80 sm2

50. Silindr o`q kesimining diagonali 4sm bo`lib asosi bilan 600 burchak tashkil etadi. Silindrning hajmini toping:

*a)2


b)2

c)6


d)4

51.PISA тадқиқотлари неча ёшли ўқувчилар учун ўтқазилади?

*a) 15 ёшли

b) 10 ёшли

c) 12 ёшли

d) 7 -8 ёшли

52.PISA тадқиқотлари қачондан бошлаб ўтказила бошланган?

*a)2000 йилдан

b)1994 йилдан

c)2005 йилдан

d)2012 йилдан

53.Баскетбол бўйича уч мингта чипта 1 дан 3000 гача рақамланган.Рақамлари 112 билан тугайдиган чипталарга эга томошабинлар совринни қўлга киритадилар.Барча совринли чипталарнинг сонини топинг.

*a)3та

b)4та


c)5 та

d)6 та


54. 2018-2021 йилларда Ўзбекистон Республикаси халқ таълими тизимини янада такомиллаштириш бўйича чора-тадбирлар дастури қачон ва қайси қарор асосида тасдиқланган ?

*a) 2018 йил 5-сентябрда ПҚ-3931-сонли қарор асосида тасдиқланган;

b) 2018 йил 6-сентябрда ПҚ-3139-сонли қарор асосида тасдиқланган;

c) 2018 йил 8-сентябрда ПҚ-3932-сонли қарор асосида тасдиқланган;

d) 2018 йил 4-сентябрда ПҚ-3133-сонли қарор асосида тасдиқланган;

55. 4 ва 8-синф ўқувчиларининг математика ва табиий фанлар соҳасидаги саводхон-лигини баҳолашни амалга оширадиган халқаро тадқиқот марказини аниқланг?

*a) TIMSS

b) PISA

c) PIRLS

d) TALIS


56. 15–16 яшар ўқувчиларнинг математик саводхонлиги, ўқиш ва табиатшунослик соҳасидаги саводхонлигини баҳолашни амалга оширадиган халқаро тадқиқот марказини аниқланг?

*a)PISA

b). TIMSS

c). PIRLS

d). TALIS

57. Бошланғич мактаб ўқувчиларининг матнни ўқиш ҳамда тушуниш даражаси ва сифатини баҳолашни амалга оширадиган халқаро тадқиқот марказини аниқланг?

*a). PIRLS

b). TIMSS

c). PISA

d). TALIS

58. STEAM қандай ёндашув ҳисобланади ?

*a). Илм-фан, технология, муҳандислик, санъат вa математикани бирлаштирувчи замонавий ёндашув ҳисобланиб таълимни ҳақиқий ҳаёт билан боғлайди ;

b). Илм-фан, технология, муҳандислик ва санъатни бирлаштирувчи замонавий ёндашув ҳисобланиб таълимни ҳақиқий ҳаёт билан боғлайди;

c). Илм-фан, муҳандислик, санъат вa математикани бирлаштирувчи замонавий ёндашув ҳисобланиб таълимни ҳақиқий ҳаёт билан боғлайди;

d). Илм-фан, технология, санъат вa математикани бирлаштирувчи замонавий ёндашув ҳисобланиб таълимни ҳақиқий ҳаёт билан боғлайди;

59. STEAM ёндашувининг энг машҳур намунаси дастлаб қайси таълим муассасасида ишлаб чиқилган ва амалда фойдаланилган?

*a). Массачусетс Технологиялар Институтида;

b). Индияна Технологиялар Институтида;

c). Луизияна Технологиялар Институтида;

d). Кембридж Технологиялар Институтида;

60. Қандай маъруза муаммоли маъруза деб юритилади?

*a). Ўқитувчи томонидан ўқувчини муаммоли вазият, муаммоли масалани ҳал этишга йўналтириш орқали унда билиш фаоллиятини оширишга йўналтирилган маъруза;

b). Ўқитувчи томонидан  муаммоли масалани ҳал этишга йўналтириш орқали ўқувчиларда билиш фаоллиятини оширишга йўналтирилган маъруза;

c). Ўқитувчи томонидан ўқувчини муаммоли вазият орқали, билиш фаоллиятини оширишга йўналтирилган маъруза;

d). Ўқувчини муаммоли вазият, муаммоли масалани ҳал этишга йўналтириш орқали унда билиш фаоллиятини оширишга йўналтирилган маъруза;

61. Қандай технология муаммоли таълим технологияси деб юритилади ?

*a). Таълим олувчиларда ижодий изланиш, кичик тадқиқотларни амалга ошириш, муайян фаразларни илгари суриш, натижаларни асослаш, маълум хулосаларга келиш каби кўникма ва малакаларни шакллантиришга хизмат қиладиган таълим технологиялари;

b). Таълим олувчиларда кичик тадқиқотларни амалга ошириш, муайян фаразларни илгари суриш, натижаларни асослаш, маълум хулосаларга келиш каби кўникма ва малакаларни шакллантиришга хизмат қиладиган таълим технологиялари;

c). Таълим олувчиларда ижодий изланиш, кичик тадқиқотларни амалга ошириш, муайян фаразларни илгари суриш, маълум хулосаларга келиш каби кўникма ва малакаларни шакллантиришга хизмат қиладиган таълим технологиялари;

d). Таълим олувчиларда ижодий изланиш, кичик тадқиқотларни амалга ошириш, муайян фаразларни илгари суриш каби кўникма ва малакаларни шакллантиришга хизмат қиладиган таълим технологиялари;

62. Форобийнинг қайси асарида Ўрта асрда маълум бўлган 30 дан ортиқ фаннинг таърифи, аҳамияти батафсил ёритган берилган ?

*a). “Илмларнинг келиб чиқиши ва таснифи” асарида ;

b). “Калом фи аъзо ал-ҳайвон” ;

c). “Мақола фи вужуб саноат алкимё вар радд ала мубтилуҳо” ;

d). “Рисола фи аъзoал-инсония” ;

63”.Агар учбурчакнинг бирор томони катта бўлса,у ҳолда ана шу катта томон қаршисида катта бурчак ётади” Ушбу теорема турини аниқланг.

*a).Тескари теорема

b).Тўғри теоремага қарама –қарши теорема

c).Тескари теоремага қарама-қарши теорема

d).Тўғри теорема

64.”Компетенция” тушунчасини аниқланг. *a).Билим, кўникма, малака, қадрият бошқа шахсий сифатлар ,ижобий натижаларни фаолиятда кўриниши

b).Ўқув жараёнини ва ўқитиш жараёнини бошқариш

c).Ўқувчиларга мотевация бериш ва ёрдам кўрсатиш

d).Ўқувчиларнинг ютуқлари ва ривожланишларини баҳолаш;

65. Сингапур математикасининг асосий хусусиятлари ва унинг хозирги кундаги ахамияти.

*a). Таълим жараёнининг моҳияти катта ҳажмдаги ўқув материалини ўрганишга эмас, балки киритилаётган математик атама ва фактларни тушуниш чуқурлигига эътибор берилади.

b). Таълим жараёнининг моҳияти, балки киритилаётган математик атама ва фактларни тушуниш эътибор берилади.

c). Таълим жараёнининг ҳажмига, ўқув материалини батафсил ёритиб беришга эътибор берилади.

d). Ўқув юкламаси асосида ўрганшни, керак бўлган мавзуларни мукаммал таҳлил этишга ундайди.

66. Ishchi bir kunda reja bo`yicha 40 ta detal tayyorlashi kerak edi. U esa bir kunda 38 ta detal tayyorladi. Ishchi rejasini necha prosentga bajargan?

*a). 95%

b). 90%

c). 94%

d) 92%


67. To`g`ri to`rtburchakning perimetri 30m ga, yuzi esa 56m2 ga teng. Uning bo`yi enidan necha metr uzun?

*a). 1m

b). 1,2m

c). 2m


d) 2,5m

68. Ikki sonning yig`indisi 18ga, ularning ko`paytmasi esa 65ga teng shu sonlarni toping.

*a) 13 va 5

b). 16 va 2

c). 14 va 4

d). 15 va 3

69. Tomonlari 5,5 va 6 bo`lgan uchburchak yuzini toping.

*a). 12

b). 15

c). 10


d) 18

70. Proporsiyaning noma’lum hadini toping.

*a).

b).

c).

d).

71. Tengsizlikni yeching.

*a)

b).

c) (5; 8)

d) (2; 5)

72. Tenglamani yeching.

*a). 64

b). 74


c). 84

d). 94


73. Parabola uchining kordinatalarini toping y=x2 -4x-5

*a). (2,-9)

b). (2;9)

c). (2;3)

d). (9;2)

74. Kasrni qisqartiring

*a). x+6

b).x-6


c).x+3

d). x-2

75. x2 -9x=0 tenglama ildizlari yig’indisini toping

*a). 9


b).0

c).10


d). 6

76. Tengsizlikni yeching 2(x-1)(x+1)-x(x+3) 2-3x

*a) [-2;2]

b).(- ;2)

c) (-2:2)

d).(2;+ )

77. Kasrni qisqartiring 4·6-2 +()-3 +()0

*a). 14



b).11

c).6



d). 15

Download 1.4 Mb.

Do'stlaringiz bilan baham:
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   47




Ma'lumotlar bazasi mualliflik huquqi bilan himoyalangan ©fayllar.org 2020
ma'muriyatiga murojaat qiling