NOUS ACOs
ACO ideal Inici acció ràpid Curta semivida d’eliminació Monitorizació NO necesària No cal ajust de dosis Eficàcia ¡¡¡¡¡
dubtes
Apixaban: probabilitat més alta de reducció de sagnat greu (seguit de Dabigatran110 i Dabigatran150, i a continuació rivaroxaban i warfarina). Apixaban: probabilitat més alta de reducció de sagnat greu (seguit de Dabigatran110 i Dabigatran150, i a continuació rivaroxaban i warfarina). Dabigatran150 ni rivaroxaban redueixen el sagnat major. Dabigatran150 i rivaroxaban: associats a augment d'hemorràgies digestives. TOTS associats amb reducció significativa d'hemorràgia intracraneal en relació a warfarina. IAM Tendència a estar present amb major freqüència amb dabigatran. Dabigatran i rivaroxaban presenten major tasa d’abandonament.
DABIGATRAN
APIXABAN No cal control INR Menys interaccions Suspensió prèvia a cirurgia de menor durada
RIVAROXABAN No cal control INR Menys interaccions Suspensió prèvia a cirurgia de menor durada
Recomanacions d’ús en l’àmbit del CatSalut D’acord amb l’evidència disponible, les recomanacions emeses per les diferents institucions avaluadores, l’opinió d’experts i tenint en compte el context català, on el control de l’INR es considera en general adequat, els anticoagulants orals (acenocumarol i warfarina) romanen com a tractament d’elecció en pacients amb FA no valvular amb un risc moderat o alt d’AVC i amb un bon control de l’INR.
PACIENTS CANDIDATS A DABIGATRAN Antecedents d’AVC hemorràgic o risc elevat d’hemorràgia intracranial Mal control de l’INR tot i una bona evidència de compliment Al·lèrgia o intolerabilitat als efectes adversos dels antagonistes de la vitamina K Seguiment de l’INR dificultós o poc pràctic
dabigatran Profilaxi de l’AVC i de l’embolisme sistèmic en FA no valvular i: dabigatran Profilaxi de l’AVC i de l’embolisme sistèmic en FA no valvular i: - Antecedents d’AVC hemorràgic o risc elevat d’hemorràgia intracranial
- Mal control de l’INR tot i una bona evidència de compliment
- No s’assoleixen valors INR entre 2 i 3 regulars en >60% d’un mínim de 4 determinacions
- Al·lèrgia o intolerabilitat als antagonistes de la vitamina K
- Seguiment de l’INR dificultós o poc pràctic (cal definir i incorporar a guies clíniques)
- A més, es considerarà l'ús en pacients que hagin presentat complicacions isquèmiques o hemorràgiques durant el tractament amb Sintrom
Recomanacions de l’AEMPS Abans d'iniciar el tractament ha d'avaluar-se la funció renal en tots el malalts i no s'ha d'utilitzar en malalts amb insuficiència renal greu Durant el tractament, ha d'avaluar-se la funció renal en determinades situacions clíniques quan se sospiti que la funció renal podria disminuir o deteriorar-se En malalts majors de 70 anys o amb insuficiència renal, ha d'avaluar-se la funció renal almenys una vegada a l'any En tots els supòsits anteriors, seria desitjable un seguiment clínic dels pacients en tractament amb dabigatran etexilat des de les clíniques de control d’anticoagulació oral.
dubtes
Selecció pacients – Control INR
Selecció pacients – Control INR
Selecció pacients – WARFARINA
Monitorització URGENCIA DABIGATRAN TCT (thrombin clotting time) te correlació linear però ràpidament augmenta i no està disponible a la majoria d’hospitals. PT (INR) no sensible. aPTT resposta curvilínia. RIVAROXABAN Assaig de anti factor Xa. (ha d’estar calibrat específicament)
SOBREDOSI – COMPLICACIONS HEMORRÀGIQUES risc menor (epistaxi, equimosi, menorragia): - Suspensió ACO 1 o + dies fins intervenció definitiva.
- Reiniciar a dosi de 75 mg/dia
risc moderat (sagnat gastrointestinal) - suspendre ACO, monitorització, identificar i tractar la causa del sagnat.
- Reinici? AC parenteral?
- Si síntomes anemia: transfondre?
SOBREDOSI – COMPLICACIONS HEMORRÀGIQUES risc major - Suspendre ACO
- Monitorització clinica ràpida intervenció identificar i tractar causa....
- Tractament sagnat: transfussió plasma, crioprecipitats....
dabigatran Carbó activat (si fa poc ingesta) Hemodiàlisi (s’uneix només 35% a proteines)
Nuevos anticoagulantes orales: Si el paciente está tomando Pradaxa (Dabigatrán), o Xarelto (Rivaroxaban), se procederá a la retirada del mismo modo que si tomara SINTROM, mientras que la reintroducción de este fármaco vo. se realizará en la primera ingesta tras el procedimiento, sin necesidad de más dosis de Clexane. Si no tolera vía oral, continuar con clexane y cursar interconsulta a Hematología.
Nota: En caso de Cirugía ocular de cataratas con anestesia tópica mantener anticoagulantes Procedimiento urgente: • Si el procedimiento es demorable 2 horas: Plasma Fresco Congelado a dosis de 10 mg/Kg + 1 amp Vitamina K ev. Analítica Urgente con coagulación para comprobar reversión del efecto. • Si el procedimiento es emergente o paciente en riesgo de ICC por sobrecarga de volumen: Octaplex® 2 viales si < 80 kg+Vitamina K (1 amp ev.), 3 viales si >80 kg+Vitamina K (1 amp ev.). • Paciente en tratamiento con nuevo anticoagulante oral (Rivaroxaban, Dabigatran): - Procedimiento demorable, esperar 18 hs si Rivaroxaban y 34 hs si Dabigatran (corresponde a 2 veces la vida media del fármaco). - Procedimiento emergente, Octaplex® 2 viales si < 80 kgs. ó 3 viales si >80 kgs + Vitamina K (1 amp ev.). - Si hemorragia vital, consultar con Hematólogo la administración de FVIIa recombinante
Do'stlaringiz bilan baham: |