Read the passage below and answer the questions 19-22


Download 16.54 Kb.
Sana11.11.2021
Hajmi16.54 Kb.

1. Temur lives in ______ Pushkin Street. A. * B. any C. a D. the 2. ______ they discussed the problem yet? A. Did B. Had C. Were D. Have 3. ______ all of the students had done badly, the teacher decided to give them tests again. A. So that B. Unless C. As D. If 4. The accident was so bad that nobody could ______ it. A. float B. survive C. avoid D. made 5. Mike ______ at his watch at present. A. is looking B. has looked C. was looking D. looked 6. The book is not ______ that the students rarely read it. A. less interesting B. so interesting C. much interesting D. such interesting 7. It is the man ______ car was stolen. A. whose B. who C. whom D. that 8. Mary let me carry ___ shopping. It seems to be heavy. A. a B. * C. the D. an 9. This is my address and I don’t know Tom’s. Can you give me ______? A. her B. him C. them D. his 10. I think that she will be coming to see you tomorrow, _____? A. don’t I B. will she C. doesn’t she D. won’t she 11. Everyone in the meeting objected to Tom ______. A. speak B. to speak C. speaking D. spoke 12. You can ask for ______ pen if this one is not working. A. another B. the other C. others D. other 13. I closed the windows tonight ______ no wind would enter the room. A. lest B. so as to C. so that D. when 14. I wish it ______ warmer now. A. will be B. were C. had been D. should be 15. Lazy people always enjoy ___ without ____ anything. A. relaxing/doing B. to relax/doing C. relaxing/to do D. to relax/to do

Once I walked ___16___a forest and under a tree I saw something which looked ___17___ a small house. I couldn’t believe my eyes. How interesting! I stood ___18___my knees to see what it was. 16. A. along B. under C. through D. below 17. A. as B. like C. alike D. liked 18. A. to B. at C. in D. on

Read the passage below and answer the questions 19-22.

Tattoos are a very old form of art all around the world. For example, some mummies from ancient Egypt had tattoos; Otzi, a man found who lived more than 5000 years ago and was found in the Italian Alps, had more than sixty tattoos; and Romans had tattoos too.

Different cultures use tattoos for different reasons. Experts think tattoos helped ancient Egyptian women with pregnancy and childbirth. Otzi's tattoos protected against illness. However, only criminals and prisoners in Rome had tattoos, so the reason was very negative. These days, people get tattoos for personal reasons. Some people get tattoos for religious reasons, other people get tattoos with the names or pictures of someone they love. And some people get tattoos just because they look cool. Whatever the reason, tattoos are a permanent part of society.

19. It can be concluded based on the passage that …

A. Different people have tattoos for different reasons. B. Tattoos are always considered to be negative. C. No person gets tattoos for personal reasons. D. Criminals don’t have any tattoos.

20. Why did Otzi have tattoos according to the passage?

A. to help avoid ailments. B. to survive in wars. C. to help to become strong. D. to look good-looking.

21. Why having tattoos was negative in Rome?

A. As it was not legally allowed to get tattoos. B. Because only wrongdoers had tattoos. C. Since their religion required not to have tattoos. D. Because only poor people had them.

22. Which of the following is not one of the reasons for possessing tattoos?

A. Protection against illnesses. B. Looking nice. C. Having ones’ loved people on their skins. D. Letting others know who they are.

Read the passage below and answer the questions 23-26.

There is bad news for banana lovers. The most common banana in the world is in danger of becoming extinct. It is called the Cavendish banana and people eat it all over the world. A fungus called Tropical Race 4 (TP4) is killing millions of banana plants. The fungus blocks small tubes that absorb water inside the plant. This means the plant cannot get the water it needs and so it dies. Scientists first discovered TP4 in Malaysia in 1990. It quickly spread to other parts of South-East Asia and then to Australia and Africa. TP4 is spread in dirt that is carried by the wind, water, cars and even people's boots. A tiny amount of TP4 can spread across large areas very quickly. Some scientists believe TP4 could kill the banana industry.

This is not the first time that a variety of banana has become extinct. Before we started eating the Cavendish banana, we ate a variety called the Gros Michel. Fifty years ago, the Gros Michel banana was the main banana grown around the world. However, it was hit by a fungus called Panama Disease. The Gros Michel banana became extinct in 1965 and banana growers switched to the Cavendish banana. The problem for the banana industry is that even if they burn all their banana plants, the fungus stays in the soil. This means new plants cannot be grown. Scientists say one option is genetically modified (GM) bananas that are resistant to diseases like TP4 and Panama Disease.

23. Which of the following is NOT the carrier of TP4? A. people B. birds C vehicles D wind

24. What was the name of the banana that was extinct? A. TP4 B. The Gros Michel C. Cavendish D. GM

25. What is TRUE of the Gros Michel banana based on the passage above?

A. It was not consumed fifty years back. B. It is still consumed in some parts of the world. C. It’s half a century since it became extinct. D. People never liked that type of bananas.

26. From the scientists’ point of view, one option is to move to GM bananas because …

A. they are cheaper. B. they are easier to grow. C. they are resistant to the diseases mentioned in the passage. D. they are more productive than natural ones.

Read the passage below and answer the questions 27-30.

Dr. Norton’s occupation was a scholar of biology. He learned about all animals on a daily basis. One day he met a sailor from a colony overseas. The man told Dr. Norton about a talking bird! The bird fascinated Dr. Norton, so he told his colleagues about it. They debated with him: no one thought a bird could talk. He tried to persuade them, but they laughed at him. Nevertheless, Dr. Norton believed the bird was real. His new mission was to find it. He wanted factual proof. The next day he departed for the colony. The sailor he had met told him to look for a man named Jai, who would be able to help him in his search. After a month of sailing, Dr. Norton finally reached the colony where he met Jai. “I can take you to where it lives. It lives by the volcano,” Jai said. They left the next day. A week later, they arrived at the volcano. Every day they walked around and looked for the bird, but they couldn’t find it. After one month, Dr. Norton could not find the bird, and this depressed him. He decided to go home. On the route back, he walked past some old ruins. He heard someone say, “Hello.” “Who are you?” he asked. Dr. Norton looked up and saw a bird! Dr. Norton put the talking bird into a cage. Then he returned home. He had made a significant discovery.

27. What is the story about?

A. A route to a new place. B. A scholar who finds a talking bird. C. How to learn about biology. D. Why people debate each other.

28. Why did Dr. Norton go overseas?

A. He wanted to depart from his colleagues and start a new life. B. He was on a mission to find the talking bird. C. He wanted to see the volcano. D. He wanted to discover some old ruins.

29. At the end of the story, we can infer that ______.

A. Jai didn’t like Dr. Norton but nevertheless cheered his discovery. B. finding the volcano was also a significant discovery. C. the bird would be the factual proof that would persuade his colleagues. D. the bird had fascinated people in the colony for a long time.

30. According to the passage, all the following are true EXCEPT ______.

A. Jai fed some bread to the talking bird. B. Dr. Norton put the bird into a cage. C. Dr. Norton took a ship to the colony. D. the talking bird was in the ruins.

JAVOBLAR:

1 A


2 D

3 C


4 B

5 A


6 B

7 A


8 C

9 D


10 D

11 C


12 A

13 C


14 B

15 A


16 C

17 B


18 D

19 A


20 A

21 B


22 D

23 B


24 B

25 C


26 C

27 B


28 B

29 C


30 A

Download 16.54 Kb.

Do'stlaringiz bilan baham:




Ma'lumotlar bazasi mualliflik huquqi bilan himoyalangan ©fayllar.org 2020
ma'muriyatiga murojaat qiling