És un mètode sistematitzat on cada pas depèn de l’anterior i si ens en saltem algun el rendiment serà inferior. És un mètode sistematitzat on cada pas depèn de l’anterior i si ens en saltem algun el rendiment serà inferior. Seguir un mètode d’estudi vol dir estudiar sempre de la mateixa manera. Això ens permet aprendre més amb menys temps.
EXPLORACIÓ LECTURA SUBRATLLAT ESQUEMATITZACIÓ RESUM RECORD REPÀS
Amb les inicials d’aquestes paraules es pot formar el nom amb el que, a partir d’ara denominarem aquest mètode: EL-SER 3 - EXPLORACIÓ
- LECTURA
- SUBRATLLAT
- ESQUEMATITZACIÓ
- RESUM
- RECORD
- REPÀS
Es tracta de contextualitzar el tema que hem d’estudiar. Així tindrem una visió de conjunt sobre el tema a estudiar i sobre les parts que l’integren. Es tracta de contextualitzar el tema que hem d’estudiar. Així tindrem una visió de conjunt sobre el tema a estudiar i sobre les parts que l’integren. S’ha de parar atenció al següent: - Títol
- Índex
- Introducció
- Pròleg
- Subtítols
Un cop disposem d’una orientació general del tema que hem d’estudiar, és hora de començar a llegir. Un cop disposem d’una orientació general del tema que hem d’estudiar, és hora de començar a llegir. N’hi ha dos nivells d’aprofondiment a la lectura:
Es tracta de localitzar les idees generals, obtenir una idea de conjunt i per aixó no cal prendre apunts ni subratllar. Al final s’ha de saber respondre a les preguntes: Es tracta de localitzar les idees generals, obtenir una idea de conjunt i per aixó no cal prendre apunts ni subratllar. Al final s’ha de saber respondre a les preguntes: - De què tracta el tema?
- Quins factors analitza?
Llegir apartat per apartat, seleccionant el que és important: subratllar. Per norma general hi ha una frase principal per paràgraf. Per localitzar la idea principal contestar les preguntes: - De qui/què ens parlen? (Paraula clau)
- Què ens diuen de qui/què ens parlen? (Frase principal)
IDEA PRINCIPAL: IDEA PRINCIPAL: Expressa l’afirmació més general; és a dir, la que dona sentit a la resta del paràgraf. Afirma el més important i imprescindible; si suprimim aquesta idea, el paràgraf queda incomplert. En ocasions, indica explícitament que és la idea principal. Per aixó utilitza expressions com: “el més important…”, “el principal…”, “concluint…”, “en resum…”, etc. El paràgraf que conté la idea principal de l’apartat és el que millor respon a la pregunta o enunciat del mateix.
Subratllar consisteix en posar una ratlla a sota de les ides més importants d’un text, amb la finalitat de destacar-les de la resta, afavorint així la seva atenció preferent per part de l’alumne,la seva millor fixació a la memòria i un estalvi del temps invertit en repassar. Subratllar consisteix en posar una ratlla a sota de les ides més importants d’un text, amb la finalitat de destacar-les de la resta, afavorint així la seva atenció preferent per part de l’alumne,la seva millor fixació a la memòria i un estalvi del temps invertit en repassar. Quan subratllar? quan fem la lectura comprensiva (2ª lectura)
A) Subratllat lineal.- Consisteix en destacar amb una linea sota el text tot allò que volem destacar. Es pot utilitzar bolígrafs de colors diferents, rotuladors… A) Subratllat lineal.- Consisteix en destacar amb una linea sota el text tot allò que volem destacar. Es pot utilitzar bolígrafs de colors diferents, rotuladors… B) Amb signes gràfics.- Rodones, requadres, asterisc C) El subratllat estructural.- anotacions i enumeracions que es fan als marges del text per estructurar-lo. Molt útil per fer l’esquema posterior.
Transforma l’acte de la lectura de passiu a actiu. Transforma l’acte de la lectura de passiu a actiu. Incrementa l’atenció perceptiva davant les idees subratllades. Evita distraccions. Facilita la comprensió del text. Ajuda al repàs. Afavoreix la lectura crítica (centrada en els punts d’interés i no en detalls). Afavoreix l’elaboració de l’esquema i del resum. Ajuda a la memorització.
Un esquema és la distribució lògica de les idees principals i secundàries d’un text, de manera que visualment ofereixi una ràpida idea del seu contingut. Un esquema és la distribució lògica de les idees principals i secundàries d’un text, de manera que visualment ofereixi una ràpida idea del seu contingut.
Fer els esquemes amb un mateix format de paper (DIN A4). Fer els esquemes amb un mateix format de paper (DIN A4). Arxivar-los en carpeta d’anelles. Cada idea principal serà un apartat de l’esquema. Distribució ben clara i breu. Redactar l’esquema sense atapeir la lletra i deixar força zones en blanc i suficients marges per a notes d’ultima hora. S’ha de ressaltar i classificar cada idea segons la seva categoria mitjançant majúscules, minúscules, subratllat i el sagnat del text.
B. Model de lletres C. Model de números D. Model mixte (números i lletres)
SUBDIVISIONS SUBDIVISIONS DIVISIÓ 1ª SUBDIVISIÓ 2ª SUBDIVISIÓ 3ª SUBDIVISIÓ 1ª idea secundària 1r detall 2n detall 1r exemple 2n exemple 2a idea secundària Títol 1a idea secundària 1r detall Del 2n detall Tema 2a idea secundària 2ª idea principal 3a idea secundària 1r detall 1r exemple 2n detall 2n exemple 3r exemple 4a idea secundària
Títol del tema: ……………………………………….. Títol del tema: ……………………………………….. A…...................................................................................................................................................................... - a ..……………………………………………………………………………………………............................
- (a) ……………………………..………………………………………………………………………….
- (b)…………………………………………………………………………………………………………
- / a/………………………..…………………………………………………………….
- b…………………………………………………..……………………………………………………………….
B ……………………………………………………………………………………………………………………………. - a. …………………………………………………………………………………………………………………...
- (a). ………………………………………………………….……………………………………………...
- (b). …………………………………………………………….…………………………………………..
- b. ………………………………………………………………………….………………………………………..
- c. ………………………………………………………………………………..…………………………………..
- (a) ………………………………………………………………………………………………………….
- (b). …………………………………………………………………………..……………………………..
- /a/ …………………………………………………………………………………………………
- /b/ …………………………………………………………………………………………………
- /c/ …………………………………………………………………………………………………
- d …………………………………………………………………………………………………………………….
Títol del tema: ……………………………………….. Títol del tema: ……………………………………….. 1…........................................................................................................................................ - 1.1……………………………………………………………………………………………...
- 1.1.1……………………………………………………………………………………..
- 1.1.2…………………………………………………………………………………….
- 1.1.2.1…………………………………………………………………..
- 1.2………………………………………………………………………………………………
2 ……………………………………………………………………………………………………… - 2.1. ………………………………………………………………………………………………………………..
- 2.1.1. ……………………………………………………………………………………………………..
- 2.1.2. ……………………………………………………………………………………………………..
- 2.2. ………………………………………………………………………………………………………………..
- 2.3. ………………………………………………………………………………………………………………..
- 2.3.1. …………………………………………………………………………………………………….
- 2.3.2. ……………………………………………………………………………………………………..
- 2.3.2.1. …………………………………………………………………………
- 2.3.2.2. …………………………………………………………………………
- 2.3.2.3. …………………………………………………………………………
- 2.4 ………………………………………………………………………………………………………………..
A. A. A.2 Idea principal a. Idea secundària b. Idea secundària b.1. Detall b.2. Detall B B.1 Idea principal a. Idea secundària a.1. Detall
És el resultat d’extreure les idees principals d’un text i expressar-les a la teva manera. És el resultat d’extreure les idees principals d’un text i expressar-les a la teva manera. Són exposicions breus, escrites amb frases curtes i que s’enllacen mitjantçant el punt i seguit.
Has de subratllar el text cercant-hi les idees principals i les dades essencials. Així, doncs, seguiràs els mateixos punts del subratllat. Has de subratllar el text cercant-hi les idees principals i les dades essencials. Així, doncs, seguiràs els mateixos punts del subratllat. A les lectures t’hauràs de fer preguntes sobre el text i les respostes constituiran la base del teu resum. Les dades recollides a partir del subratllat t’hauran de servir de guió perquè, a la teva manera, redactis l’explicació del contingut del text. Quan hagis escrit el resum, llegeix-lo tantes vegades com calgui i fes-hi les esmenes necessàries. Comprova que totes les idees estiguin relacionades de manera que formin un bloc coherent i representatiu del contingut que ha estat resumit.
Para recordar s’ha de: Para recordar s’ha de: a) Comprendre (resum i/o esquema) b) Recitar: - No s’ha de recitar paraula a paraula sinó explicant amb les nostres paraules el que hem entès, deixant el llibre de costat.
- Recitant ens adonem de si hem entès i assimilat el tema.
- Hem de recitar en acabar cada pregunta i no al final del tema perquè ja tindríem la ment confusa.
- En acabar de recitar comprovem si ho hem dit bé.
- Són normal 4 o 5 recitacions per un text de dificultat mitjana, però el ideal seria recitar els cops necessaris fins comprovar que ja t’ho saps.
TOTS ELS PASSOS ANTERIORS S’HAN DE REALITZAR EL MATEIX DIA QUE EXPLIQUEN EL TEMA
El principal mitjà per lluitar contra l’oblit és el repàs. El principal mitjà per lluitar contra l’oblit és el repàs. És una espècie d’examen en el que comprovem el que sabem del material estudiat. És millor repassar poc, diverses vegades, que repassar molt d’un cop. Així ens conscienciem del què sabem i ens proporciona satisfacció personal en comprovar el que ja sabem. Passos: Llegir resums i esquemes Rellegir per comprovar si hi ha llacunes
Do'stlaringiz bilan baham: |