Universiteti I prizrenit


Download 0.6 Mb.
bet1/9
Sana10.01.2019
Hajmi0.6 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9


UNIVERSITETI I PRIZRENIT

 • UNIVERSITETI I PRIZRENIT

 • ‘’UKSHIN HOTI”

 • FAKULTETI EKONOMIK

 • Lenda : Hyrje në Ekonomi te biznesit

 • Prof.dr.Gani Gjini
Ekonomia ka objekt për objekt studimi,proceset dhe lidhjet objektive që kushtezojnë dhe rregullojnë marrdhëniet midis njerzve prodhimeve të mirava materiale

 • Ekonomia ka objekt për objekt studimi,proceset dhe lidhjet objektive që kushtezojnë dhe rregullojnë marrdhëniet midis njerzve prodhimeve të mirava materiale

 • Studijon marrdhëniet prodhuese në shoqëri nëper formacione pekatëse ekonomike shoqërore

 • Ekonomia është disiplinë shkencore,e cila studjon në vete ngërthen:sistemin ekonomik dhe politikiën ekonomike

 • Varësisht nga lënda e studimit,ekonomia ndahet në dy pjese kryesore:mikroekonomi dhe makroekonomi dhe kushtëzohen me njera me tjetren kanë lidhshmeri funksionale

 • Ne teorinë moderne ekonomike ekzistojnë studime dhe analiza të ndyshme që spjegojnë ndërlidhjen ndërmjet ekonomisë dhe zhvillimit ose vënies së kombeve gjatë periudhave të ndyshme historikeEkonomia ështe shkencë që merret me studimin se si shoqeria duhet ti shfrytezoj resurset e rrallate kufizuara per te prodhuare mallra te vlefshme te cilat do t’ua shperndaj individeve te ndyshem

 • Ekonomia ështe shkencë që merret me studimin se si shoqeria duhet ti shfrytezoj resurset e rrallate kufizuara per te prodhuare mallra te vlefshme te cilat do t’ua shperndaj individeve te ndyshem

Si disiplinë shkencore ekonomia paraqet në kuptimin e plotë,të fjales para dy shekujve e gjysme,me saktësisht me vepren e Adam Snithit 1723-1790 “Hulumtimi I natyres dhe shkaqeve të pasurisë së kombeve”,qe shpeshherë haset edhe me emertimin”Pasuri e kombeve” veper e botuar ne vitin 1776 në Angli,në te njejtin vit kurë dhe në SHBA është shpallur Deklarata mbi pavarsinë

 • Si disiplinë shkencore ekonomia paraqet në kuptimin e plotë,të fjales para dy shekujve e gjysme,me saktësisht me vepren e Adam Snithit 1723-1790 “Hulumtimi I natyres dhe shkaqeve të pasurisë së kombeve”,qe shpeshherë haset edhe me emertimin”Pasuri e kombeve” veper e botuar ne vitin 1776 në Angli,në te njejtin vit kurë dhe në SHBA është shpallur Deklarata mbi pavarsinëNe literaturen bashkohore ekonomike,ekziistojne perkufizime të ndyshme te lëndes së ekonomisë. Keto perkufizime shpeshhere janë objekt I polemnikave të ashpra ne mes të perfaqesuesve te drejtimeve (rrymave) te ndyshme të te menduarit ekonomik

 • Ne literaturen bashkohore ekonomike,ekziistojne perkufizime të ndyshme te lëndes së ekonomisë. Keto perkufizime shpeshhere janë objekt I polemnikave të ashpra ne mes të perfaqesuesve te drejtimeve (rrymave) te ndyshme të te menduarit ekonomik

 • Ekonomia studijon levizjet që behen në kuader të tere ekonomise kombetare,siq jane trendet apo lëvizjet e çmimeve,te innflacionit, apo te stagflacionit,te prodhimit te shperndarjes,të kembimit te konsumit,te papunesie etje.Ekonomia studjon tregëtine ndërmjet shteteve te ndyshme si dhe perpiqet te spjegoj se pse disa shtete I eskportojne disa produkte ose sherbime,ndersa importojne produkte ose shërbime tjera

 • Ekonomia studjon tregëtine ndërmjet shteteve te ndyshme si dhe perpiqet te spjegoj se pse disa shtete I eskportojne disa produkte ose sherbime,ndersa importojne produkte ose shërbime tjera

 • Ekonomia ështe shkencë e zgjedhjes,sepse ajo shpjegon se si individet zgjedhin përdorimin e resurseve te rralla ose te limituara,siq janë:puna,paijsjet,lëndet e para dituria teknike,informatat etje.me qëllim,që te prodhohen te mira materiale dhe sherbime te ndyshëm (misri,veshmbathja,automobilat.paijsjet ushtarake,etje) dhe te njejtat të shpërndahen për konsum (shpenzim)

 • Ekonomia është studim I parasë,bankave,bursave të kapitalit dhe të parasë,punësimit,papunesisë etje,Ekonomia është shkencë qe merret me përzgjedhjen dhe përdorimin e resurseve të limituara-te rralla(punes,tokes,diturive etje.)

 • Ekonomia është shkencë qe merret me përzgjedhjen dhe përdorimin e resurseve të limituara-te rralla(punes,tokes,diturive etje.)

 • Si definicion me I pranuar,më kuptimplotë dhe me gjitheperfshires,në literaturën bashkohore ekonomike konsiderohet definicioni I dhenë na ana e Paul Anthony Samuleson.

 • Ekonomia shpjegon se Çka duhet prodhuar,se Si duhet prodhuare dhe për ke duhet prodhuare ato te mira materiale Paul Anthony Samuleson.Ekzistojnë metoda të veçanta të studimit që i zbaton çdo shkencë si diciplinë e veçant shkencore .

 • Ekzistojnë metoda të veçanta të studimit që i zbaton çdo shkencë si diciplinë e veçant shkencore .

 • Ekonomia në hulumtimin dhe në studimin e ligjeve dhe të kategorive ekonomike shërben me metoda e përgjithshme dhe me metoda specifike .

 • Në kuadër të metodave të përgjithshme përfshihen :

 • a.) Metoda e deudksionit (apstraksionit)

 • b.) Metoda e induksionit .a.) Metoda e deudksionit

  1   2   3   4   5   6   7   8   9
Ma'lumotlar bazasi mualliflik huquqi bilan himoyalangan ©fayllar.org 2020
ma'muriyatiga murojaat qiling