Davronbek karimov


Download 466.36 Kb.
Pdf ko'rish
Sana22.06.2020
Hajmi466.36 Kb.

  Davronbek KARIMOV

    

Davlat NUR

 

o’quv markazi   

94 909 48 88  

 



 @TARIXDavronbekuz

   Davlat NUR

 

o’quv markazi  

94 909 48 88  

 

1. Rus knyaz Igor hukmronlik qilgan davrda 



Somoniylar davlatida hukmronlik qilgan 

shaxsni aniqlang. 

 

A) Nuh II  B) Nasr II  C) Ahmad  D) Nasr 

 

2. Quydagi ijtimoiy-siyosiy jarayonlardan 

qaysilari Kiev Rusi knyaz Yaroslov davrida 

amalga oshirilgan. 

1. Xazar xoqonligi mag’lub etildi; 2. 

Mamlakat gullab-yashnadi, maorif 

yuksaldi; 3. Bijanak qabilalari uzul-kesil 

mag’lub etildi; 4. Kiyevda xristian 

ruhoniylari tayyorlaydigan bilim yurti 

ochildi; 5. Kiyevda, so’ngra Novgorodda 

yilnomalar tuzila boshlandi; 6. Dastlabki 

yozma qonunlar to’plami – “Rus haqiqati” 

tuzildi.  

A) 1,3,4,6   B) 1,2,4,5   C) 2,3,5,6  D) 2,3,4,6 

 

3. Ilk o’rta asrlarda Vizantiyada yerga 

egalik munosabatlari uzil-kesil o’rnatilgan 

davrda tashkil topgan davlatlarni aniqlang. 

A) Bolgariya va Polsha 

B) Vizantiya va Chexiya 

C) Polsha va Chexiya 

D) Franklar imperiyasi va Vestgot qirolligi 

 

4. Vizantiyada (a) va Kiyevda (b) Avliyo 

So’fiya nomli ibodatxonalar barpo qilingan 

asrnlar to’gri joylashtirilgan javobni 

aniqlang. 

A) a-VII asrda, b-XI asrda 

B) a-VI asrda, b-IX asrda 

C) a-V asrda,  b-XII asrda 

D) a-VI asrda, b-XI asrda  

 

5. O’rta asrlarda G’arbiy Yevropada qirollar 

amaldorlar, ibodatxonalar va 

monastirlarga ko’plab yer-mulklar inom 

etganlar. Bu jarayon Vizantiyada qachon 

paydo bo’gan. 

A) IX-XI asrlarda     B) XI-XII asrlarda 

C) VIII-IX asrlarda   D) X-XI asrlarda 

 

6. Quydagilardan qaysi biri janubiy 

slavyanlar guruhiga kiradi? 

A) belaruslar    B) polyaklar 

C) slavaklar    D) slovenlar 

 

7. “Ziroatchilik qonunlari” qachon va 

qayerda yaratilgaan? 

A) IX asrda Kiev Rusida    

B) X asrda Muqaddas Rim imperiyasida   

C) VI asrda Vizantiyada  

D) VIII asrda Vizantiyada 

 

8. Quydagi qaysi hukmdor X asr o’rtalarida 

o’z davlatiga asos solib, qo’shini bilan 

xristianlikni qabul qilgan? 

A) Meshko I    B) Asparux 

C) Oleg             D) Boleslav Jasur 

 

9. Quydagilardan IV asrda Vizantiya 

tarkibiga kirmagan hududlarni toping. 

A) krit va Kipr orollari 

B) Misr va Kavkaz 

C) Apenin yarimoroli va Ispaniya 

D) Bolqon yarimoroli va Suriya 

 

10. Ilk o’rta asrlarda polyok qabilalari 

yashagan hududlarni to’g’ri aniqlang. 

1. Dnepr daryosi havzasida; 2. Vislo daryosi 

havzasida; 3. Rimning Shimoliy Sharqiy 

qismida; 4. Dunay bo’ylarida; 5. Gnezno 

bo’yida. 

A) 1,4    B) 2,5     C) 3,5    D) 2,4 

 

11. Quydagilardan Ilk o’rta asrlarda butun 

xristian dunyosi imperatori hukmida 

birlashishi lozim deb hisoblagan (a) va 

maqsadi imperiyaning avvalgi hududlarini 

tiklash bo’lgan (b) hukmdorlarni toping. 

1. Otton I; 2. Otton III; 3. Yustinian I; 4. 

Buyuk Alfred. 

A) a-2, b-3    B) a-1, b-3 

C) a-1, b-4    D) a-2, b-4  

 

12. Ilk o’rta asrlarda X-XI asrlarda Kiyev 

knyazligining qaysi shaharlarida xristian 

ruhoniylar tayyorlaydigan bilim yurtlari 

barpo etilgan? 

A) Novgorod va Suzdal 

B) Lyubech va Rostov 

C) Kiyev va Novgorodda 

D) Kiyev va Moskvda 

  Davronbek KARIMOV

    

Davlat NUR

 

o’quv markazi   

94 909 48 88  

 



 @TARIXDavronbekuz

   Davlat NUR

 

o’quv markazi  

94 909 48 88  

 

13. Ilk o’rta asrlarda bir muddat 



hukmronlik qilgan Kiyev knyazlarini 

aniqlang. 

A) Yaraslov va Vladimir Monomax 

B) Vladimir va Igor 

C) Oleg va Igor 

D) Vladimir va Yaraslov 

 

14. Quydagilardan IX asrda bo’lib o’tgan 

voqealarni belgilang. 

A) Italiyada Neopol universiteti tashkil 

etildi. 

B) Yevropaning yirik shaharlarida dastlabki 

universitetlar ochila boshladi. 

C) Konstantinopolda Magnavr oliy maktabi 

tashkil etildi. 

D)  Xitoyda Xanlin akademiyasi tashkil 

etildi. 

 

15. Ilk o’rta asrlarda Polsho hukmdori 

Boleslav Jasur nima uchun Germaniya 

imperotorlariga qarshi urushlar olib 

borgan? 

A) Chexiya va Moraviyani bosib olish uchun 

B) Polsho mustaqillini saqlab qolish uchun 

C) Maklakat chegaralarini kengaytirish 

uchun 

D) savdoda belgilangan shartlarni 

bajarmaganligi uchun 

 

16. Quydagi qabilalar yashagan hududlari 

to’g’ri ko’rsatilgan javobini belgilang. 

1. frank  2. Chex   3. Saks 

a) Vltava daryosi havzasida;  b) Reyn 

daryosining o’ng oqimida; c) Reyn 

daryosining quyi oqimida 

A) 1-b, 2-a, 3-c     B) 1-c, 2-a, 3-b 

C) 1-a, 2-b, 3-c     D) 1-c, 2-b, 3-a 

 

17. Ilk o’rta asrlarda Germaniya qirolligida 

barcha yig’inlar, cherkov soborlarini, 

bazmlarni burgda o’tkazishni buyurgan 

qirol humronlik qilgan asrda vujudga 

kelgan davlatlarni aniqlang. 

1. Bolgariya; 2. Polsha; 3. Kiev Rusi; 4. 

5. Vizantiya; 6. Chexiya; 7. Muqaddas Rim 

Imperiyasi. 

A) 1,3,5    B) 2,4,7    C) 2,4,6   D) 1,5,7 

18. Ilk o’rta asrlarda Vizantiya taxiri bilan 

bog’liq to’ri ma’umotlarni aniqlang. 

1. qadimgi rimliklar singari barcha 

fuqarolari tug’lishidan teng huquqli deb 

hisoblangan; 2. mamlakat hukmdorlari bor 

kuchi bilan xristianlik dinining yoyilishiga 

harakat qilgan; 3. qulchilik saqlanib 

qolsada, aholining katta qisminierkin 

dehqonlar tashkil etgan; 4. tarix, 

astronomiya, geografiya fanlari 

rivojlangan; 5. mamlakat hukmdorlari 

tomonidan ruhoniylarga oddiy xalq 

farzandlarini farzandlarini bepul o’qitish 

buyurilgan. 

A) 1,3    B) 1,4    C) 2,4    D) 3,5 

 

19. Germaniyada hukmronlik qilgan qirol 

Genrix I ning hukmronlik qilgan yillarini 

to’g’ri toping. 

A) 919-936-y.y.    B) 936-973-y.y. 

C) 883-927-y.y     D) 527-565-y.y. 

 

20. Ilk o’rta asrlarda Germaniyada 

hukmronlik qilgan saksoniylar sulolasining 

(a) va Mudaqqas Rim imperiyasining (b) 

birinchi hukmdorlari to’g’ri joylashtirilgan 

javobni aniqlang. 

A) a-Genrix I, b-Otton III 

B) a- Otton I, b-Genrix I 

C) a-Buyuk Karl, b-Otton I 

D) a-Genrix I, b-Otton I 

 

21. G’arbiy Rim va Sharqiy Rim (Vizantiya) 

imperiyalarining hukmronligiga barham 

bergan shaxslarni belgilang. 

1. Alarix  2. Odoakr  3. Attila  4. Boyazd  5. 

Mexmet II  6. Usmon I   

A) 3,4     B) 2,5    C) 2,6    D) 1,5 

 

22. X asrda Vizantiyaga yurish qilgan Kiyev 

Rusi knyazlarini belgilang. 

1. Igor; 2. Vladimir Monomax; 3. 

Svyatoslav; 4. Yaroslav. 

A) 2,3    B) 2,4    C) 1,3    D) 1,4 

 

23. Ilk o’rta asrlarda Vizantiya (a) va 

Bolqariya (b) o’z qudratining cho’qqisiga 

qaysi hukmdorlar chiqqanligini toping. 

  Davronbek KARIMOV

    

Davlat NUR

 

o’quv markazi   

94 909 48 88  

 



 @TARIXDavronbekuz

   Davlat NUR

 

o’quv markazi  

94 909 48 88  

 

A) a-Yustin I, b-Semion 



B) a-Yustinian I, b-Semion 

C) a-Yustinian I, b-Asparux 

D) a-Mexmet II, b-Semion 

 

24. Ilk o’rta asrlarda Bolqon varim orolida 

Bolgariya davlati asoschisi Asparuxning 

hukronlik yili to’g’ri berilgan javobni 

aniqlang. 

A) 681-701-y.y.    B) 643-701-y.y.   

C) 893-927-y.y.    D) 527-565-y.y. 

 

25. Bijanaklarga qarshi urush olib 

bormagan rus knyazini aniqlang? 

A) Igor           B) Svyatoslav 

C) Yaroslav   D) Vladimr 

 

26. Ilk o’rta asrlarda (X asrda) quydagi 

qaysi davlatda aholisi imperatorga 

nisbatan o’z gersoglarining gapiga ko’proq 

quloq solgan. 

A) Angliyada   B) Italiyada 

C) Germaniyada   D) Fransiyada 

 

27. Vizantiya imperatori Yustinian I Rim 

imperiyasining hududlarini tiklash 

maqsadida qaysi hududlarga qo’shin 

yuborgan? 

1. Shimoliy Afrika; 2. Franklar davlatiga; 3. 

Italiyaga; 4. Moraviyaga; 5. Bulg’or 

podsholigiga; 6. Ispaniyaga 

A) 1,3,6    B) 2,3,5    C) 2,4,6    D) 1,2,4 

 

28. Ilk o’rta asrlarda quydagi qaysi slavyan 

qabilalarining birlashuvidan Kiyev Rusi 

davlati vujudga kelgan? 

A) janubiy slavyan qabilalari 

B) g’arbiy slavyan qabilalari 

C) shimoliy slavyan qabilalari 

D) sharqiy slavyan qabilalari 

 

29. Qudagilar orasida milodiy IV asrga oid 

tarixiy jarayonlarni aniqlang. 

1. Pireney yarimoroli va Galliyaning bir 

qismida dastlabki varvar davlati – Vestgot 

qirolligining tashkil topishi; 2. Xorazmning 

Qang’ davlatidan ajralib, mustaqillikka 

erishishi; 3. O’rta Osiyoda xioniylar 

hukmronligining o’rnatilishi; 4. 

Hindistonda Guptalar sulolasiga asos 

solinishi; 5. Rim imperiyasining ikki 

mustaqil davlatga bo’linib ketishi; 6. 

Amvrosiy Avrelian tomonidan brittlarning 

birlashtirilishi. 

A) 1,2,5    B) 3,4,6    C) 1,2,6     D) 3,4,5 

 

30. Qachondan Vizantiyaga slavyan 

qabilalari ko’chib kelib o’rnasha 

boshlagan? 

A) VI asr boshlaridan  B) VI asr o’rtalaridan 

C) VII asrdan       D) VIII asrning o’rtalaridan   

 

 

@TARIXDavronbekuz

 



telegram kanaliga 

Davronbek 

KARIMOV 

ning 800 betdan iborat

 



QULAY QO’LLANMA” 

kitobchasi, 

5 mingdan ortiq 

“TEST TO’PLAMI”  

joylashtirib borilmoqda. 

 

 

Tuzuvchi: Davronbek KARIMOV 

Murojaat: +998949094888 

 

 

 

TEST 4-9-mavzular1.  KALIT 

1-b, 2-c, 3-c, 4-d, 5-d, 6-d, 7-d, 8-a, 9-c, 10-

b, 11-a, 12-c, 13-d, 14-c, 15-b, 16-b, 17-c, 

18-a 19-a, 20-d, 21-b, 22-c, 23-b, 24-a, 25-d, 

26-c, 27-a, 28-d, 29-d, 30-b 

Download 466.36 Kb.

Do'stlaringiz bilan baham:




Ma'lumotlar bazasi mualliflik huquqi bilan himoyalangan ©fayllar.org 2020
ma'muriyatiga murojaat qiling