Lignini (lignum-drvo) su kompleksni polimeri aromatičnih alkohola. Najčešće se dobijaju iz drveta i sastavni su deo ćelijskih zidova biljaka i nekih algi. Pored celuloze i hemiceluloze glavni su sastojci lignoceluloznog materijala (oko 30%)


Download 461 b.
Sana21.01.2018
Hajmi461 b.

Lignini (lignum-drvo) su kompleksni polimeri aromatičnih alkohola . Najčešće se dobijaju iz drveta i sastavni su deo ćelijskih zidova biljaka i nekih algi. Pored celuloze i hemiceluloze glavni su sastojci lignoceluloznog materijala (oko 30%).

  • Lignini (lignum-drvo) su kompleksni polimeri aromatičnih alkohola . Najčešće se dobijaju iz drveta i sastavni su deo ćelijskih zidova biljaka i nekih algi. Pored celuloze i hemiceluloze glavni su sastojci lignoceluloznog materijala (oko 30%).

  • Lignini ne bubre i ne rastvaraju se u mineralnim kiselinama, a otporni su i na dejstvo mikroorganizama. Lignini se rastvaraju u rastvoru kalcijum-sulfata i alkalijama na čemu se zasnivaju postupci za dobijanje celuloze.Postoji širok izbor sirovina za dobijanje lignina: juta, konoplja, pamuk i drvene mase. Fizičke i hemijske osobine zavisieod sirovine i primenjene ekstrakcione metode. Proces dobianja lignina ekstrakcijom odvija se u fazama prikazanim na slici 3:

  • Postoji širok izbor sirovina za dobijanje lignina: juta, konoplja, pamuk i drvene mase. Fizičke i hemijske osobine zavisieod sirovine i primenjene ekstrakcione metode. Proces dobianja lignina ekstrakcijom odvija se u fazama prikazanim na slici 3:

  • 1. Biomasa se tretira smešom mravlja kiselina/sirćetna kiselina u zapreminskom odnosu 70:30) na temperaturi ključanja 2 časa. Odnos dodatih količina biomasa / rastvarač je 1:8. Nakon hlađenja pulpe na sobnu temperaturu vlakna se filtriraju i ispiraju 80% mravljom kiselinom i toplom destilovanom vodom.

  • 2. U sledećoj fazi se vrši izdvajanje lignina iz pulpe. Pulpa se tretira 2 časa na vodenom kupatilu, na 80 oC rastvorom smeše peroksi mravlja kiselina/peroksi sirćetna kiselina (dobija se dodavanjem 35% vodonik peroksida u 85% rastvor mravlja kiselina/sirćetna kiselina). Deligninzovana vlakna se zatim odvajaju od rastvora i ispiraju toplom vodom. I podvrgavaju procesu beljenj: tretiraju se 35% rastvorom vodonik peroksida 2 časa na vodenom kupatilu na temperaturi od 8 oC. Na kraju se vrši ispiranje pulpe toplom vodom do potpunog odstranjivanja lignina.

  • 3 Izolacija lignina: Rastvor nastao posle dobijanja pulpe i nakon procesa deligninzacije zagreva se na 105 oC. Lignini se istalože dodavanjem destilovane vode (5 puta vise od koncentrovanog rastvora). Posle filtriranja, lignini se ispraju destilovanom vodom i osuse u vakumu nad P2O5 (fosfor(V)-oksida).


Download 461 b.

Do'stlaringiz bilan baham:
Ma'lumotlar bazasi mualliflik huquqi bilan himoyalangan ©fayllar.org 2020
ma'muriyatiga murojaat qiling