Tek boyutta yayınan harmonik ses dalgasının genel formu: Tek boyutta yayınan harmonik ses dalgasının genel formu:
Kanal içinde ses yayınımı kanalın sınır koşulları ile belirlenir. Kanal içinde ses yayınımı kanalın sınır koşulları ile belirlenir.
Kanal içinde ses yayınımı süreksizliğe uğradığında (bir sınır koşulu) sesin bir kısmı geri yansır, bir kısmı ise iletilir. Kanal içinde ses yayınımı süreksizliğe uğradığında (bir sınır koşulu) sesin bir kısmı geri yansır, bir kısmı ise iletilir.
Boru içerisindeki dalga, bir sınırda iki süreklilik koşulunu sağlamalıdır: Boru içerisindeki dalga, bir sınırda iki süreklilik koşulunu sağlamalıdır:
Enerji Tüketen Susturucular (Dissipative Mufflers): Enerji Tüketen Susturucular (Dissipative Mufflers):
Yansıtıcı (Reflective Mufflers): Yansıtıcı (Reflective Mufflers): Bu susturucularda ses dalgası, alan süreksizliklerinden yansıyarak ses azaltımı sağlanmaya çalışılır. Farklı çaplardaki borular bir araya getirilerek sınır koşullarında empedans uyumsuzluğu (impedance mismatch) oluşturularak giden dalganın geriye yansıması sağlanır. Pratikte ise hiçbir susturucu tam olarak yansıtıcı ve enerji tüketen tipte değildir.
Helmholtz Rezonatörü
Susturucunun akustik performansları genellikle şu parametrelerle belirlenir: Susturucunun akustik performansları genellikle şu parametrelerle belirlenir: Eklenti Kaybı (Insertion Loss) (IL): Gürültü Azaltımı (Noise Reduction) (NR) İletim Kaybı (Transmission Loss) (TL)
1. Eklenti Kaybı (IL): 1. Eklenti Kaybı (IL): Aynı bağıl konumdan ölçülen susturulmamış ve susturulmuş kaynağın ses düzeyleri arasındaki dB cinsinden ses basınç farkıdır.
Eklenti kaybı susturucuların performansını doğru olarak gösteren en önemli parametredir. Eklenti kaybı susturucuların performansını doğru olarak gösteren en önemli parametredir. Bu parametrenin analitik olarak bulunması sırasında kaynak empedansının belirlenmesi gerekmektedir. Bu işlem için özel mikrofonlar ve ivmemetreler gereklidir. Bu nedenle bu parametrenin analitik olarak belirlenmesi oldukça zordur. Karakteri, kaynağa + boru sistemine + susturucunun özelliğine bağlıdır.
Susturucuların akustik performans parametreleri, deneysel ve analitik olarak hesaplanabilir: Susturucuların akustik performans parametreleri, deneysel ve analitik olarak hesaplanabilir: 1) Analitik olarak (Basit sistemler için) Sınırda basınç ve kütle akış hızı sürekliliği ile (NR,TL) Analitik transfer matris yöntemi ile (IL, NR, TL) 2) Deneysel olarak (Daha karmaşık sistemler için) Maksimum basınç / şiddet ölçümleri ile (IL, NR) b) Deneysel transfer matris yöntemi ile (Genellikle TL için özel olarak iki farklı yöntem kullanılır: a) İki yük yöntemi, b) İki kaynak yöntemi)
Şekilde görülen bir genişleme odası sistemi için a) Gürültü azaltımı (NR) ve b) İletim kaybı (TL) parametrelerini sınırda basınç-kütle akış hızı sürekliliği denklemlerini kullanarak hesaplayınız. Şekilde görülen bir genişleme odası sistemi için a) Gürültü azaltımı (NR) ve b) İletim kaybı (TL) parametrelerini sınırda basınç-kütle akış hızı sürekliliği denklemlerini kullanarak hesaplayınız.
C) x=l’de kütle akış hızı sürekliliği: C) x=l’de kütle akış hızı sürekliliği:
C) x=l’de kütle akış hızı sürekliliği: C) x=l’de kütle akış hızı sürekliliği:
Susturucular, kendini oluşturan basit yapılara ayrıştırılabilir. Ayrıştırılan her bir yapı, bir transfer matrisi ile ifade edilir. Susturucular, kendini oluşturan basit yapılara ayrıştırılabilir. Ayrıştırılan her bir yapı, bir transfer matrisi ile ifade edilir. Daha sonra her bir transfer matrisi bir araya getirilerek tüm yapının transfer matrisi elde edilir.
Sabit kesitli bir boru için aşağıda verilen formda transfer matrisini oluşturunuz. Sabit kesitli bir boru için aşağıda verilen formda transfer matrisini oluşturunuz.
Laboratuvar çalışması-1: Laboratuvar çalışması-1: NR değerlerini (direk ölçüm-maksimum basınç yöntemi ile) deneysel olarak elde ediniz. NR değerlerini analitik yöntemle (basınç eşitliği, kütle sürekliliği ile) kıyaslayınız. Rapor halinde 2 hafta içerisinde teslim ediniz. 1/3 octave bandı aralıklarında düzlemsel dalga sınır frekans değerine kadar analizler yapılacaktır. Gerekli Matlab programı laboratuvarda dağıtılacaktır.
Do'stlaringiz bilan baham: |