Group 205 Name Najmiddinova Dilshodaxon Date


Download 20 Kb.
Sana23.04.2020
Hajmi20 Kb.

Midterm test II on Discourse Analysis for the 2nd year students

English language the first faculty

Variant 5 (30 points)

Total score __________ Group 205

Name Najmiddinova Dilshodaxon Date 21.04.2020

Task I. Theoretical question. (5 points)

What are the similarities and differences between Written and Spoken Discourse?

There are several differences between spoken and written discourse, such as written discourse is permanent. It means that it is written and time or condition doesn’t matter to read it. But spoken discourse is temporary and it doesn’t last for a long.

Another difference is that written discourse is written in a way that is clear and direct. And it understandable for everyone. On the other hand, in the speech, situation and knowledge, awareness are taken into consideration, and so sometimes it could be implicit.

Besides, the content follows some structures, using standard language and so it has accuracy, density; however, speech could consist of inaccuracy, repeated words, pauses, some fillers, self-corrections and others.

Writing discourse demands high knowledge in that language, but the spoken is less difficult than it

In addition to that spoken discourse is longer that written discourse. Because every typical person speaks more that he or she writes.



TASK II. Find the genre/feature of the dialogue and write rhetorical devices in it. (5 points)

Shop assistant: Can I help you, madam?

Helen: Yes, I want a pair of boots please.

Shop assistant: What's your size?

Helen: Thirty-four, and I want very warm ones, too. It's very cold outside.

Shop assistant: Oh yes, it's terribly cold. Thirty-four... You have very small feet. It won't be to find a suitable pair, I'm afraid.

(In a few minutes)

Shop assistant: These are nice boots, don't you think? Will you try them on? How do they feel?

Helen: I think they're a size too big. Perhaps you can find a different pair. Can you give me a size smaller?

Shop assistant: Just a moment, I'll have another look. You're lucky. Here's a lovely pair, but it's more expensive.

Helen: That doesn't matter. It feels more comfortable. I think I'll take it. How much is it?

Shop assistant: Seventy-five roubles.

Helen: Where do I pay?

Shop assistant: Over there at the cash-desk.

Helen: Thank you.

Answer:

1 genre: service encounter( this genre involves the situations between salesman and customer)

Features: politeness (Can I help you, madam)

Decision making(I think I will take it)

Hesitation ( . It won't be to find a suitable pair, I'm afraid.

2 rhetorical devices:

a) A rhetorical question (these are nice boots, don’t you think?)

b) repetition (Thirty-four...)

c) emotive language (lovely pair)

Task III. Read the texts and write the types of speech. Are they informative, persuasive, demonstrative or entertaining? (3 points)

1.Headgear may be the most important article in the army’s uniform. You wear headgear to protect yourself from the rain and hot rays of sunshine, as well as for others to admire your military status. The US patriot store has on sale a great variety of headgear, may be fantastic to wear – all those watch and boonie caps.



Answer: informative

2. Dear students, where are you going to be in five years? What will you be doing from 9 till 6 every day? In what sphere will you work? In other words, what your career objectives? Some of you must be thinking that the third year of studies is yet too early to ask such questions. Let me assure you that it is high time to decide upon this issue.



Answer: Persuasive

3. Hello. My name is Brendon Johnson, and I will show you to tie a tie. At first sight it may seem more complicated and time-consuming than nuclear physics, but as soon as you understand the basics it becomes merely a matter of practice. Believe me, it is much easier than learning to ride a bike or tying a shoelace.



Answer: demonstrative

Who would make these requests?(2 points) (0.4 points for each correct answer)

1. Could you please speak more slowly? I didn't understand.

a)a boss to a secretary c)a visitor to a company

b)customer to sales person d)somebody whose English is not perfect

2. Would you mind opening that suitcase?

a)a customs officer c)a visitor to a company

b)customer to sales person d)somebody whose English is not perfect

3. Would you mind telling me who your present supplier is?

a)a boss to a secretary c)sales person to customer

b)customer to sales person d)somebody whose English is not perfect

4. Would you mind spelling your name please?

a)a boss to a secretary c)a visitor to a company

b)somebody answering the phone d)a customs officer

5. Could you tell me how to pronounce "specialisation"?

a)a boss to a secretary c)a visitor to a company

b)customer to sales person d)somebody whose English is not perfect

Answers:


  1. d 2. a 3. b 4. b 5. d

VOCABULARY. (15 points)

1. Match the phrasal verbs with their definitions (5 points):

1. Wipe out a) make an extra copy

2. Hack into b) send an electronic document to printer

3. Back up c) completely erase or delete files

4. Go down d) end a session on the by closing an application or removing power

5. Log in e) to appear suddenly an advertisement on a computer screen

6. Pop up f) enter a computer or network illegally

7. Print out g) connect to a computer using username and password

8. Boot up h) to manipulate a display so as to make it smaller

9. Zoom out i) to move through text or graphics

10. Scroll down j) to start a computer



1. c 2. f 3. a 4. d 5. g 6. e 7. a 8. j 9. h 10.i

2. Match the words on the left with their definitions on the right (5 points)

a.Professional competence 1. Private

b.Confidential 2. Have a negative influence on

c.Prejudice 3. In a suitable condition to work

d.Risk 4. Level of specialization and skills

e.Fit to practice 5.Possibility of something to happen

f.Euthanasia 6. The direct manipulation of an organism’s genome using biotechnology

g.Genetic engineering 7. Mercy killing

h.Embryo 8. Multicellular diploid eukaryote in its earliest stage of development

i.Surrogate mother 9. The division of medicine that replaces an unfunctioning organ from a donor

j.Transplant surgery 10. A woman who agrees to carry someone’s baby



1. b 2. c 3. e 4. a 5. d 6. g 7. f 8. h 9. j 10. i

3. Look at the clues, and use them to help you rearrange the letters in bold in the sample sentences. The first letter of each word has been underlined. You will find a lot of the answers in the clues to the other sentences. (5 points)

1. To bring out a book or a newspaper for sale.

They were asked not to bliphus the book, but went ahead anyway.



Answer: publish

2. A TV or radio show.

Last night we watched a rammrogep on life in 17th century France.

Answer: programme

3. A collection of related pages on the internet, created by a company or individual.

If you want to know more about Bloomsbury books, visit their siwteeb at www.bloomsbury.com.

Answer: website

4. A journalist who writes reports of events for a newspaper or TV programme.

The BBC sent a pterorer to cover the earthquake.

Answer: reporter

5. Important events (often political) that are happening now.

A lot of children study ctreurn faafirs as part of their educational curriculum.

Answer: current affairs

6. To explore websites on the Internet in no particular order.

Most people furs the internet as a way of relaxing.

Answer: surf

7. A radio or TV programme, or a verb which means 'to send out on radio or TV'

The programme will be tbacroasd on Monday at 8 o'clock.

Answer: broadcast

8. A newspaper with a small page size.

The Sun is the most widely-read dloatbi in Britain.

Answer: tabloid

9. A collective word for newspapers.

You shouldn't believe everything you read in the rpses.

Answer: press

10. A person who writes for newspapers or other periodicals.



The aojurtlisn asked the police chief some difficult questions.

Answer: journalist
Download 20 Kb.

Do'stlaringiz bilan baham:




Ma'lumotlar bazasi mualliflik huquqi bilan himoyalangan ©fayllar.org 2020
ma'muriyatiga murojaat qiling